Sárgaláz

A sárgaláz meglehetősen gyakori fertőző betegség, ami főként a trópusokon szedi áldozatait.

A sárgaláz szúnyog által terjesztett fertőző vírusbetegség, mely tulajdonképpen egy rendkívül makacs vírusos gyulladás a májban, aminek egyik tünete a sárgaság. Elsősorban Afrikában és Dél-Amerikában gyakori, de az egyenlítő mentén szinte bárhol előfordulhat a vírust hordozó szúnyog.

Két formája ismert, a dzsungel-sárgaláz a trópusi esőerdőkben élő majmok között elterjedt kór, amelyet a szúnyogok visznek át az emberre, valamint a városi sárgaláz, amit a sűrűn lakott településeken az Aedes albopictus szúnyog terjeszt emberről emberre.

Sárgaláz lefolyása

A sárgaláz sok esetben enyhe lefolyású és időnként tünetmentes lehet, de a közel egyhetes lappangási idő után gyakran jelentkezhet magas láz, hasi fájdalom, hányás, valamint izomfájdalom. A láz több hullámban is visszatér, a betegek a legtöbbször ebben a stádiumban gyógyulnak ki a betegségből. Előrehaladott stádiumban és súlyos esetben viszont májkárosodás és veseelégtelenség is jelentkezhet. A betegség halálozási aránya igen magas, 10-40 százalékos.

Védőoltás sárgaláz ellen

Mivel vírusról van szó, száz százalékos kezelés nem létezik, a megelőzés sokkal hatékonyabb. Aki olyan területre utazik, ahol a sárgaláz is előfordul, mindenképpen használjon nagymennyiségű szúnyogriasztót, és a vírust enyhe formában tartalmazó megelőző védőoltást, mely a beadástól számított 10 nap múlva aktivizálja az immunrendszert.

Az oltást nem lehet legyengült immunrendszerű embereknél, gyermekeknél vagy terhes nőknél alkalmazni, ezért számukra az egyetlen megoldás, ha még véletlenül sem utaznak olyan régióba, ahol esetleg fertőzött szúnyogokkal kerülhetnek kapcsolatba.


close