Szalmonella fertőzés

A Szalmonella fertőzés gyomor- és bélgyulladás valamint enterális láz tünetekkel jelentkezhet.

A Szalmonella fertőzés kórképeiről, tüneteiről az alábbiakban informálódhat.

A Salmonella genus tagjai igen elterjedtek az élővilágban, mint a legkülönbözőbb állatok bélcsatornájában élősködő kórokozók. A gazdákban okozhatnak tünetmentes hordozást, de súlyos fertőzéseket is kialakíthatnak.

Szalmonella okozta gyomor-bélgyulladás

Hazánkban mintegy 15 000 eset fordul elő évente, még riasztóbb a kép, ha figyelembe vesszük, hogy az esetek 1-10%-a kerül felismerésre. A kórkép jellegzetes terjesztői a csirke- és kacsatojásból készült ételek, például a majonéz, fagylalt, a csirkehús, különösen a fagyasztóból kivett és belül még kellően át nem sütött grillcsirke, a sertéshús.

A fertőzött étel fogyasztása után 18-48 órával jelentkeznek a jellegzetes tünetek: hányás, hasi fájdalmakkal járó hasmenés, a tünetek az esetek többségében pár nap alatt enyhülnek, és spontán gyógyulnak. Az esetek egy részében súlyos fertőzés alakulhat ki, például időseknél, olyan betegeknél, akiknek gyengébb az immunrendszere, gyermekeknél. A gyógyulás után az esetek egy részében tünetmentes hordozás marad vissza.

Kezelése a só-vízháztartás rendezését jelenti, tartósan magas láz esetén, súlyos fertőzéseknél antibiotikum adása szükséges.

A betegség be- és kijelentendő, a beteget el kell különíteni.

Enterális láz (hastífusz és paratífusz)

Életveszélyes betegség. Kórokozói a Salmonella typhi és paratyphi. A fertőzés forrása a baktériumot ürítő beteg vagy tünetmentes ember. A tünetei a fertőzés kezdeti szakaszában enyhék, később kialakul lépcsőzetesen emelkedő láz, máj- és lépmegnagyobbodás, bőrkiütés. A betegség lezajlása után tartós kórokozó-ürítés maradhat. Kezelése antibiotikum adása, a veszélyeztetettek számára vakcina javasolt a megelőzésre.

Be- és kijelentésre kötelezett betegség, a beteget fertőző osztályon el kell különíteni.


close