Fertőzések

A fertőzés latin neve infectio, magyarosan írva infekciónak is nevezhetjük. A fertőzés egy kórokozó bejutását jelenti a szervezetbe, ahol különböző betegségeket okozhat.

A fertőzések típusairól, terjedési lehetőségeiről az alábbiakban olvashat.

A fertőzések többféle szempont szerint csoportosíthatóak. Egyik szempont a fertőzés helye. E szerint a klasszifikáció szerint beszélhetünk például felső légúti, alsó légúti, emésztőszervi, bőr- és nemigyógyászati, urológiai, neurológiai fertőzésekről. A felsorolást még tovább lehetne folytatni, hiszen külön beszélhetünk a szervrendszerek, az egyes szervek, szövetek fertőzéseiről is.

A fertőzések csoportosítása lehetséges még a kórokozó típusa alapján. Nagyobb csoportok a bakteriális, virális vagy vírusos, gombás vagy mycoticus infekciók, de érdemes megemlíteni a protozoonok és paraziták okozta fertőzéseket is.

A fertőzések átviteli lehetőségei

A fertőzések átviteli módja is nagyon változatos. Az infekciók terjedhetnek cseppfertőzéssel, mint például az influenzavírus, rhinovírusok, parainfluenzavírus, stb. Fecal-oral úton, azaz a székletszennyezésből a tápcsatornába bejutva is átvihetőek a fertőzések, ilyen például a Hepatitis A vírus. Az infekciók terjedhetnek testváladékokkal, például nyállal az Epstein-Barr vírus, vérrel a HIV (humán immundeficiencia) vírus.

Kontakt úton is megfertőződhetünk kórokozó ágensekkel, maga beteg terület érintése, súrlódása, dörzsölése fertőzést okozhat, ilyen például a humán papilloma vírus. Egyes tárgyak is átvihetik a fertőzéseket, például a bárányhimlő és az övsömör (herpes zoster) kórokozója a varicella-zoster vírus tárgyak közvetítésével is fertőz, vagy a Trichomonas vaginalis okozhat fertőzést szennyezett törölköző, uszodai víz révén.

A vizelettel ürülnek például az arenavírusok, hantavírusok. Az anyatejjel átvihető például a humán immundeficiencia vírus.

A fertőzés szervezetbe jutási helye

A fertőzés behatolási kapuja és módja is sokféle lehet. Például a Streptococcus pyogenes a felső légutakba bekerülve okoz garatgyulladást, mandulagyulladást, azaz a bejutás helyén van maga a tünet is, de léteznek olyan késői szövődményei a fertőzésnek, amikor úgynevezett poststreptococcalis betegségek alakulnak ki, melyek a szervezet Streptococcusra adott immunválasza miatt jönnek lére. Ilyen esetben érintettek lehetnek a vesék, a szív, az ízületek, a bőr, stb.

A bejutott kórokozó a nyirokkeringés, a véráram és az idegek mentén is továbbterjedhet a szervezetben, ezért a behatolási kaputól távol eső szervekben, szövetekben is kialakulhat fertőzés. Például a Neisseria meningitidis, az agyhártyagyulladás egyik kórokozója az orrgaratba jutva a véráram útján éri el a lágy agyhártyákat.

A streptococcus pyogenes, az orbánc kórokozója bejuthat a lábujjközti gombás fertőzések hámhiányain keresztül, vagy valamilyen sérülésen, seben át, és a nyirokkeringésen keresztül vándorol a környező szövetekbe. Másik példa az idegek mentén történő terjedés. Ez jellemző például a herpes simplex vírusra, a varicella zoster vírusra.


close