Toxoplazmózis

A toxoplazmózis a Toxoplasma gondii nevű parazita által okozott fertőzés, az esetek nyolcvan százalékában tünetmentesen zajlik.

Gond akkor van, ha várandós kismama kapja el a betegséget, ugyanis a fertőzés a magzatnál agyvelő-gyulladást okoz.

Miután a fertőzés kialakult, és egészséges felnőtt embereknél egy hét alatt meggyógyul. Ez után egy életre szóló védettség alakul ki, tehát kétszer nem lehet elkapni ezt a betegséget.

A toxoplasma fertőzés okai

A toxoplazmózist a macskák ürüléke terjesztheti, ezért gyakoribb a macskatartók körében. A macska székletével szennyezett talaj sok ideig, akár egy évig is fertőzésforrást jelenthet. A fertőzés terjedhet még nem eléggé átsütött vagy megfőtt birka- vagy disznóhús fogyasztásával is. A betegség emberről emberre nem terjed.

A toxoplazmózis tünetei

A fertőzés teljesen egészséges immunrendszerű, felnőtt embereknél sokszor tünetmentesen zajlik le. Ritkább esetekben jelentkezhet mérsékelt láz, fejfájás, torokfájás és izomfájdalom is. Immunbetegség, mint például AIDS esetén azonban a helyzet súlyosabb, ilyenkor agyvelő-gyulladás, tüdő-, szív-, szem- és májbetegség is jelentkezhet. Terhesség alatti megfertőződés esetén a nő átadhatja a fertőzést a csecsemőnek, akinél agyi meszes gócok, vízfejűség és epilepsziás görcsök jelentkezhetnek.

A toxoplazmózis kezelése

Az esetek nagy részében a fertőzést fel sem fedezik. Egészséges immunrendszerű páciens esetén a betegség kezelés nélkül is meggyógyul, ezért bármiféle orvosi beavatkozás szükségtelen. Kivételt képeznek ez alól a kisgyerekek, az immunhiányos állapotban lévő betegek és a terhes nők. A kezelés gyógyszeres, történhet spiramicinnel, szulfonamidokkal, anyai fertőzés esetén pedig antibiotikumkúra ajánlott.


close