Féregfertőzések kezelése

Féregfertőzéstől – a statisztikai adatok szerint – Magyarországon minden második ember szenved élete folyamán valamikor. A személyes higiéné elhanyagolása miatt az iskoláskorú gyermekek érintettek leginkább, így a szülőknek fontos tisztában lenniük azzal, hogyan állíthatják meg a betegség terjedését.

A következőkben a féregfertőzés kezelési lehetőségeiről tájékozódhat bővebben.

Kezelés mebendazol-tartalmú készítménnyel

A diagnosztizált féregfertőzések kezelésére általában mebendazol tartalmú gyógyszert rendel az orvos egyszeri 100mg-os adagban. Szükség esetén a kezelés ismételhető 3 hét elteltével. Nagyon ritka, súlyos esetekben előfordulhat, hogy 3 hetes időközökkel, 3 alkalommal kell bevenni a tablettát; ilyenkor 9 hétig tart a kezelés. A mebendazolnak nincs ismert mellékhatása, a kezelés teljes gyógyulást hoz. Ha felmerül a gyanú, hogy a családtagok is megfertőződtek, akkor az ő kezelésükről is gondoskodni kell.

Hogyan előzhető meg a fertőzés kiújulása?

A kezelés nehezebbik része a lakásban és a használati tárgyakon lerakódott féregpeték kiirtása. Erre azért van szükség, mert ha ezek ismételten a szájba kerülnek, akkor a fertőzés kiújul. Ráadásul a peték zord körülmények közt is sokáig fertőzőképesek maradnak, akár 3 hétig is életképesek.

A féregfertőzés diagnosztizálását követően a fehérneműket, pizsamákat, hálóingeket, ágyneműket, de még a törölközőket is azonnal ki kell mosni lehetőleg magas, 6o-90 fokos fertőtlenítő mosáson. A száradást követően érdemes alaposan átvasalni őket a még életképes peték elpusztítása érdekében.

A játékokat, fürdőszobai és egyéb használati tárgyakat, valamint minden olyan tárgyat, amelyeket a családtagok kezükkel megérintenek – beleértve a kilincseket is –, fertőtleníteni kell. A kádra és az illemhely tisztán tartására különösen oda kell figyelni.

Kézmosási, körömápolási szabályok

A kézmosás a legegyszerűbb módja a kezek tisztán tartásának. Erre minden WC-használat után és étkezés előtt kerüljön sor.

A körmök alatt megbújhatnak féregpeték, így ezeknek az ápolására kiemelten oda kell figyelni, érdemes gyakran rövidre vágni őket. A műkörmöt, körömlakkot ezekben az időszakokban kerülni kell. Legalább napi egyszer, de lehetőleg minden tisztálkodásnál körömkefével meg kell tisztítani a körmök alatti részt és a körömágyat is.

A bélférgesség gyakran jár a végbélnyílás környékének viszketésével. Tudatosan kerülni kell a vakarózást, illetve minden esetben kezet kell mosni, mert a szennyeződött kezekkel könnyen szét lehet szórni a petéket a már fertőtlenített lakásban. Szükség esetén, éjszakai alvásnál kesztyű viselése is szóba jöhet.

Dr. Veres Dóra

Forrás:

  • Merck’s Manual: Pinworm infestation
  • MedicineNet.com: Pinworm infection

close