Mi hajlamosít fertőzésekre?

A fertőzések igen gyakran előforduló betegségek – pontosabban állapotok -, melyek az esetek egy részében nem okoznak klinikai tüneteket, más esetekben akár súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat. A fertőzések kialakulását előidézhetik vírusok, baktériumok, gombák, paraziták és protozoonok is.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy milyen tényezők hajlamosítanak fertőzések kialakulására, illetve hogyan tudja ezeket megelőzni.

A kórokozók virulenciája, azaz fertőzést okozó képessége különböző

A fertőző ágenseket az alapján is meg tudjuk különböztetni, hogy mennyire agresszíven képesek fertőzést kialakítani. Vannak nagyon virulens kórokozók, ilyen például az influenza vírus, melyek az erős, edzett szervezetet is képesek megtámadni, illetve vannak olyan kórokozók, melyeket opportunista kórokozóknak nevezünk, és csak akkor okoznak fertőzést, ha – nevükből adódóan – erre „lehetőséget” kapnak, például az immunrendszer gyengülése miatt -ilyen kórokozók például egyes gombafajok.

Az immunrendszer gyengeségével járó állapotok, betegségek

Az immunrendszer gyengülése tehát olyan kórokozóknak is teret enged fertőzés kialakítására, amelyek más esetben, egészséges szervezetben sokkal kisebb eséllyel okoznának fertőzést. Az immunrendszer gyengülését okozhatja például a stressz, a cukorbetegség, egyes gyógyszerek (például kortikoszteroidok) alkalmazása. Szintén az immunrendszer gyengeségével járó állapot még a kisgyermekkor, vagy éppen az időskor és a terhesség is.

Hogyan erősítse immunrendszerét?

Az immunrendszer erősítésére több lehetőség is van, így a fertőzések kialakulásának esélye csökkenthető. Segíti az immunrendszer működését a stressz csökkentése, a rendszeres testmozgás, a multivitaminok és probiotikumok szedése. A bélrendszerben élő egyes probiotikus baktériumoknak a kórokozók felismerésében van szerepe, így a probiotikumok szedése nemcsak bélrendszeri fertőzésekben segíthet, hanem a szervezetet érintő egyéb fertőzések esetében is. Azok a betegek, akik cukorbetegségben szenvednek, törekedjenek arra, hogy tartsák az előírt diétát, szedjék a gyógyszereiket az előírtak szerint, mert ha a szénhidrát-anyagcsere jól be van állítva, akkor a fertőzések kialakulásának esélye csökkenthető. Szintén csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét, ha odafigyelünk a megfelelő személyes és környezeti higiéniára.

Dr. Csuth Ágnes


close