Féregfertőzések

A WHO adatai szerint a Föld lakosságának több mint egynegyede féregfertőzéstől szenved. Különösen igaz ez a fejlődő országok lakóira, de hazánkban sem ritkaság a bélférgesség előfordulása: a fertőzés minden második embert érinti élete folyamán valamikor.

Milyen tünetekkel jelentkeznek a féregfertőzések, és hogyan történik a kivizsgálás – az alábbiakban erről olvashat.

A higiéniai szabályok elhanyagolása miatt elsősorban az iskolás- és óvodáskorú gyerekek fertőződnek meg. A kézmosás elhagyása, féregpetékkel szennyezett ruhák, tárgyak érintése, mosatlan gyümölcs vagy fertőzött víz fogyasztása mind kórokozókat juttathat a szervezetbe.

A féregfertőzés tünetei

A féregfertőzés tünetei – a féreg fajtájától függően – néhány hét vagy hónap alatt alakulhatnak ki. Magyarországon a cérnagiliszta-fertőzés gyakori, melynek életideje kb. 3 hónap. A tünetek késői kialakulása miatt néha nem lehet azonosítani sem a peték forrását, sem a szervezetbe jutásuk idejét. Más féregfertőzések esetén az is előfordulhat, hogy a féreggazda tünetmentes.

Cérnagiliszta-fertőzés

Cérnagiliszta-fertőzés esetén a férgek éjszaka a végbélnyíláson keresztül kimásznak a bőrre, hogy letegyék petéiket. Emiatt jellegzetes tünet, hogy a féreggazda éjszaka nyugtalanul alszik, és gyakran vakarja a végbélnyílás környékét. Az állandó vakarózás miatt a bőr kisebesedhet, karmolásnyomok lehetnek rajta.

Egyéb féregfertőzések

Más férgek nem távoznak érzékelhető módon a bélből, viszont tartós jelenlétük felszívódási zavarokat okozhat, ami miatt vitaminhiány, vashiányos vérszegénység és más hiánybetegségek is kialakulhatnak. A táplálékhiány miatt a beteg anorexiássá válhat, gyermek esetén visszamarad a fejlődés és a növekedés üteme is lassul.
A nyugtalan alvás miatt a gyermek nappal fáradékony, ingerlékeny, képtelen koncentrálni. A kialvatlanság az emlékezőképesség és így a tanulmányi eredmény romlásával is járhat.

Hogyan mutatható ki a fertőzés?

A betegség kimutatásához a végbélnyíláson át ürülő férgek esetén reggel, ébredés után egy ragasztószalaggal mintát kell venni a fertőzött területről, melyet mikroszkóppal megvizsgálnak. A férgek vagy a petéik jelenléte egyértelmű bizonyíték a féregfertőzésre.

Nem ürülő férgek esetén, vagy akkor, ha a ragasztó-teszt negatív, székletvizsgálat, illetve vérteszt szükséges a biztos diagnózishoz. A vérből a féreg fehérjéi ellen termelt antitestek mutathatóak ki, illetve bizonyos fehérvérsejtek száma emelkedik meg. Ha a férgek a bélrendszerben vagy egyéb szervrendszerekben szaporodnak, akkor hasi ultrahang, MR-, CT-vizsgálatra is szükség lehet a diagnózishoz.

Dr. Veres Dóra


close