Probiotikumok és az antibiotikum okozta hasmenés

Probiotikumokkal megelőzhető az antibiotikumok okozta hasmenés, mely a széles spektrumú antibiotikum használat gyakori mellékhatása. Ezért leginkább a Clostridium difficile toxin okozta colitis a felelős, és az antibiotikumot használók legalább negyedénél jelentkezik. Háttere, hogy az antibiotikum megváltoztatja a bélflórát, mely több módon is védi a szervezetet a kórokozóktól.

Az alábbiakban az antibiotikumok alkalmazása után előforduló hasmenésről és a probiotikumok hatásmechanizmusáról olvashat részletesebben.

A probiotikumok olyan élő, nem kórokozó mikroorganizmusok, melyek természetes formában megtalálhatóak a bélrendszerben. A probiotikumoknak bizonyítottan immunerősítő tulajdonságaik vannak, mivel nem csak antibakteriális, antivirális és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, de segítenek a bélflóra egyensúlyának helyreállításában is.

Hasznos baktériumok mennyisége is csökken

Sajnos azonban az antibiotikumok nem tesznek különbséget a hasznos és káros baktériumok között, így az antibiotikum terápia során a hasznos baktériumok mennyisége is csökken a szervezetben. Emiatt gyakran tapasztalható az antibiotikumhoz köthető hasmenés, melynek megakadályozására ajánlott a probiotikumok fogyasztása.

A probiotikum egészségügyi jótékony hatása attól függ, melyik probiotikus törzsről van szó. A Lactobacillus és a Bifidobaktérium törzs, valamint a Saccharomyces élesztőgomba az, mely bizonyítottan akár 60%-kal is csökkenti az antibiotikumhoz köthető hasmenést.

Lactobacillus

A Lactobacillus az egyik legismertebb probiotikus törzs. A Lactobacillus bulgaricus a felelős a tejtermékek erjesztéséért, mely végterméke a joghurt.

Az antibiotikum alkalmazásával összefüggő hasmenés elleni harcban, illetve annak megelőzésére a Lactobacillus casei és a Lactobacillus acidophilius a leghasznosabbak.

Bifidobaktérium

A Bifidobaktériumok már az egészséges csecsemők gyomrában is megtalálhatóak, és sokat segítenek a koraszülöttek fertőzéskockázatának csökkentésében is.

Mivel az antibiotikumok nagymértékben tönkreteszik a bélben található Bifidobaktérium telepeket, fontos ezek probiotikus étrend-kiegészítőkkel történő pótlása az antibiotikum terápia után.

Saccharomyces

Nem minden probiotikum baktérium. A Saccharomyces egyfajta élesztőgomba, mely bizonyítottan probiotikus tulajdonságokkal bír. Alkalmazása különösen azok számára javasolt, akik azitromicin tartalmú antibiotikumot szednek. A Saccharomyces cerevisiae, mely ismert sörélesztő, illetve a Saccharoyces bolardii egyaránt bizonyítottan hatékonyak az antibiotikum terápia miatt a belekben felszaporodó Clostridium difficile baktérium okozta visszatérő hasmenés elleni harcban.

Probiotikus élelmiszerek

A probiotikumok megtalálhatók az olyan erjesztett tejtermékekben, mint az élőflórás joghurt, kefir, író, bizonyos sajtok, de a savanyú káposzta is tartalmazza. Keresse az élőflórás vagy aktív kultúrát tartalmazó termékeket, melyek szintén segítenek az antibiotikum okozta hasmenés kezelésében.

Minden esetben figyeljen arra oda, hogy ne egyszerre vegye be az antibiotikumokat és a probiotikumokat, mert az antibiotikumok elpusztíthatják a külsőleg bevitt jótékony törzseket is, teljen el minimum három óra alkalmazásuk között.


close