Gombás fertőzésekre hajlamosító tényezők

A gombák az evolúció korai szakaszától az állati szervezetekkel együtt élnek, ez alól az ember sem kivétel.

A gombák fotoszintézisre képtelen heterotróf szervezetek, melyek nem képesek fotoszintézisre. Sem az állatok, sem a növények közé nem sorolhatók be, önálló csoportot képviselnek.

Az alábbiakban a gombás fertőzések kialakulására hajlamosító tényezőkről olvashat, megtudhatja, hogy milyen állapotokban, betegségekben fordul elő nagyobb eséllyel gombás fertőzés, és hogyan lehet a fertőzések kialakulásának esélyét csökkenteni.

A gombák lehetnek sarjadzó gombák vagy dermatofitonok. Közéjük tartozik a gyakran emlegetett Candida albicans, mely a tápcsatornában normál körülmények között is jelen van az emberi szervezetben.

A gombás fertőzésekre hajlamosít az immunrendszer gyengesége, legyen ez akár a stressz miatt, akár cukorbetegség miatt, esetleg kortikoszteroidok vagy egyéb gyógyszerek alkalmazása miatt. Immunrendszerünk sebezhetőbb kisgyermekkorban, időskorban és a terhesség esetén is. Gyengül az immunrendszer működése a daganatos betegekben és autoimmun betegségek miatt kezelt személyeknél is.

A bélrendszeri fertőzések

Kifejezetten a bélrendszer gombás fertőzésére hajlamosít a normál bélflóra egyensúlyának felborulása. Ez bekövetkezhet a már említett stressz miatt, a nem megfelelő táplálkozás esetén és antibiotikumok szedésekor is. A bélrendszerben a normál flóra tagjai között a Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok szerepe igazán fontos, ezek biztosítják a bélrendszer egészségét és épségét. Utóbbi baktériumok tejsavat termelnek, melynek segítségével a patogén gombákat és baktériumokat nem engedik elszaporodni. A Candida gombák normál körülmények között is a tápcsatornában élnek, de ha a bélflóra sérül, akkor szaporodásnak indulnak, és kellemetlen panaszokat okoznak – lásd bővebben: kandidázis

A bőr gombás fertőzései

A bőr gombás fertőzéseire az említett okokon kívül külön hajlamosít még az izzadékonyság, a túlsúly, a magas páratartalom és a nem szellőző ruházat vagy lábbeli viselése.

A nemi szervek gombás fertőzései

A nemi szervi gombás fertőzések okai szintén az említett általános okok, a túlsúly, a nem megfelelő ruházat viselése, de a női nemi szervek gombás fertőzésének kialakulásában szerepet játszik még a normál hüvelyi flóra egyensúlyának felborulása, akár antibiotikum szedése, akár a stressz miatt. Az ondó hüvelyben maradása is gombás fertőzésre hajlamosíthat, hiszen a hüvely pH-ját lúgos irányba tolja el, mely a fertőzések kialakulásának kedvez.

Dr. Csuth Ágnes


close