Mandulagyulladás szövődményei

Az orr- és garatmandulák gyulladását leggyakrabban baktériumok és vírusok okozzák.

A betegség kezelése egyszerű, azonban elhanyagolása komoly következményekkel, szövődmények kialakulásával járhat.

A megnagyobbodott orrmandulák elzárják a fülkürtök garatban lévő kijáratát, így váladékpangást okoznak a középfülben. Ennek felülfertőződése középfül-gyulladással jár.

Zavarhatja az éjszakai pihenést

A garatmandulák túlzott mértékű megnagyobbodása légúti akadályt képezhet, ami zavarhatja az éjszakai alvást. Alvási apnoe szindróma alakul ki, vagyis a beteg éjjel többször arra riad fel, hogy nem kap levegőt, így nem tudja magát megfelelően kipihenni.

A kórokozók a mandulák állományán kívülre is terjedhetnek, ilyenkor tályogok alakulhatnak ki a környező szövetekben és a garatfalban is. Ezek gyógyszeres kezeléssel és sebészi feltárással megszüntethetők.

Rosszabb esetben a gyulladás elhagyja a torok régióját, és a lágy szövetek mentén leterjed a mellüreg középső részébe, ahol többek között a szív és a nagyerek helyezkednek el.

A mandulagyulladást okozó baktériumok betörhetnek az érpályába, ahonnan a véráram segítségével messzire juthatnak. Így betegedhetnek meg a vesék, ami a vizeletkiválasztás megszűnésével is járhat. Súlyosabb esetben a fertőzés az egész szervezetet is érintheti, ilyenkor vérmérgezés (szepszis) alakulhat ki. Ennek megszüntetése a kórokozó antibiotikumokkal történő kiirtásával érhető el.

Súlyosabb szövődmények

Régebben gyakori, ma már szerencsére ritka szövődmény a rheumás láz. Ebben az esetben a baktériumokkal szemben termelt ellenanyag a szervezet saját fehérjéit azonosítja idegenként, és velük szemben indít immunválaszt. Jellemző következmény a szívizomgyulladás, az ízületek gyulladása és izmok érintettsége.

A Lamierre-szindróma egy másik igen kellemetlen következménye a mandulagyulladásnak. A mandulák körüli tályogban elszaporodnak az anaerob Fusobacteriumok, melyek a tokon áthatolva bejutnak a fő feji vénába. Itt megtelepszenek, és trombus kialakulását teszik lehetővé. A fertőzött vérrögből leszakadó apró darabkák eljutnak a szervezet minden részébe, súlyos esetben tüdőembóliát és a beteg halálát okozzák.

A tartósan gyulladt mandulák gócként viselkedhetnek, és folyamatosan engedik ki magukból a kórokozók toxinjait. Ez meggyengíti a szervezet védekezőképességét, és kiszolgáltatottá teszi különböző betegségekkel szemben.

Dr. Veres Dóra

Forrás:

DrDiag Online diagnosztika: Tonsillitis follicularis

The Merck Manuals: Enlarged tonsils and adenoids


close