Bélflóra egészséges működése

A szervezet immunrendszerének elengedhetetlen feltétele a bélflóra egyensúlyi állapotának fenntartása.

Az alábbiakban részletesen olvashat a bélflóra működéséről, az egyensúlyát veszélyeztető tényezőkről, a sérült bélflóra következményeiről és a megelőzésről.

A bélflóra feladatai

A bélflóra fontos szerepet tölt be az anyagcsere-folyamatok szabályozásában. Igyekszik meggátolni, hogy a szervezet számára káros mikroorganizmusok elszaporodjanak, illetve csökkenti az antibiotikumok mellékhatásait. Elősegíti a harmonikus bélmozgások helyreállítását, és javítja a tápanyagok felszívódását. Lehetővé teszi, hogy az immunrendszer minél eredményesebben ellássa a feladatait.

A bélflóra egyensúlyát veszélyeztető tényezők

Az egészségtelen táplálkozás és a helytelen életmód könnyen felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. A civilizált társadalmakban fokozott figyelmet kell fordítani a bélflórát fenyegető méreganyagokra. A tartósítószerek vagy a növényvédő szerek a szervezetbe jutva gyengíthetik annak ellenálló képességét, ahogy a káros baktériumok, vírusok és gombák, illetve az antibiotikumos kezelések.

A sérült bélflóra következménye

Ha a bélflóra működése nem megfelelő, általában emésztési gondok jelentkeznek. Gyakori panasz a székelési szokások megváltozása, a hasi fájdalom, a puffadás, de akár irritábilis bél szindrómát is diagnosztizálhatnak. Összességében csökken az immunrendszer hatékonysága, amely további betegségek kialakulását eredményezheti.

Megelőzés a bélflóra egészségének megőrzéséért

A napirend kialakításakor törekedni kell a rendszeres, kis étkezések bevezetésére. Ajánlott mellőzni a finomított szénhidrátokat és a vörös húsokat, viszont érdemes növelni az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök mennyiségét. Karbantartás céljából bizonyos időközönként be lehet iktatni egy-egy böjtöt vagy tisztítókúrát. Az egészséges életmód része a rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Antibiotikumot kizárólag orvosi javaslatra, indokolt esetben szabad szedni. A gyógyszeres kúra mellékhatását csökkentheti, ha pre- és probiotikumokkal egészül ki étrendje.


close