Antibiotikum hatása

Az antibiotikum hatása a szervezetben lévő baktériumok elpusztításában (baktericid hatás), illetve a szaporodásuk meggátlásában (bakteriosztatikus hatás) játszik fontos szerepet.

A továbbiakban olvashat az antibiotikum alkalmazásáról, illetve többet tudhat meg a különböző antibiotikum típusok hatásáról.

Az antibiotikum alkalmazása

Az antibiotikum terápia célja: a kórokozó elpusztítása vagy szaporodásának gátlása a beteg szervezetben, annak károsítása nélkül. Az antibiotikum szedése tehát baktériumok által kiváltott fertőzés kezelésében valamint annak megelőzésében szükséges.

Az antibiotikum hatását befolyásolja a kezelés pontos követése is. Fontos, hogy a beteg az antibiotikum kezelést az előírt ideig folytassa, a megfelelő mennyiségű gyógyszer beszedésével. Ha ez nem így történik, a kórokozó ellenállóvá válik az antibiotikummal szemben. Ekkor nem tapasztalható gyógyulás, illetve a betegség súlyosabb formában újulhat ki.

Az antibiotikum különböző típusainak hatása

1. Baktericid vegyületek csoportja

 • A béta-laktámok csoportjába az ún. penicilinek, monobaktámok, carbapénemek, cefalosporinok tartoznak. Meggátolják a baktérium sejtfalának felépítését, így életképtelenné téve a kórokozót. Az antibiotikumok ezen csoportját gyakran alkalmazzák húgyúti fertőzések, felső-alsó légúti fertőzések, bőr-lágyrészfertőzések, agyhártyagyulladás ellen, illetve ismeretlen eredetű lázas állapot, vérmérgezés és csont-ízületi gyulladások esetében.
 • Az aminoglokozidok a baktérium fehérje-előállítását, a fehérjeszintézist gátolják meg. Vérmérgezés, újszülötteknél jelentkező fertőzések, illetve húgyúti fertőzések ellen alkalmazhatók.
 • A glikopeptideket a baktérium sejtfalszintézisének meggátlására alkalmazzák. Hatékony nagyon ellenálló baktériumok okozta fertőzések, illetve „kórházi fertőzések” ellen.
 • A kinolonok megakadályozzák, hogy a baktérium örökítő anyaga (DNS) a megfelelő struktúrába rendeződjön. Alkalmazzák tüdőgyulladás, bőr- és lágyrészfertőzések, csont és ízületi fertőzések, húgyúti fertőzések kezelésében. A kinolonok a gyermekek esetén károsan hathat a növekedési porcokra.
 • A rifampicin antibiotikum a kórokozó fehérjeszintézisét gátolja meg. TBC ellen, illetve az agyhártyagyulladás kontaktjainak pofilaktikus terápiájában használják.

2. Bakteriosztatikus (koncentrációtól függően baktericid) vegyületek

 • Többségük gátolja a baktériumok fehérje szintézisét. A szulfonamidok megakadályozzák a kórokozók folsav szintézisét, így nem tud örökítő anyag képződni. Alkalmazható légúti betegségek kezelésére, gyomor-bélhurut, illetve alsó húgyúti fertőzések ellen.
 • A makrolidok nagy hatékonysággal használhatók az ún. „atípusos” baktériumok ellen, illetve felső és alsó légúti megbetegedések esetén.
 • A tetraciklinek a fogzománc károsodását okozza gyermekek esetében. Alkalmazása nem gyakori, például Lyme-kór ellen hatékony.
 • A klóramfenikol ritkán alkalmazott antibiotikum, amely súlyosan károsíthatja a csontvelőt.
 • A linkozamidok meggátolják néhány baktérium méregtermelését is. Jól alkalmazható bizonyos típusú tüdőgyulladás ellen, a has és kismedence gyulladásos betegségei ellen, csontgyulladás, illetve felső légúti fertőzések esetén.
 • Az imidazolok bekapcsolódva a kórokozó anyagcseréjébe a sejtet károsítja. Az oxigént nem toleráló, ún. anaerob baktériumok ellen alkalmazható. Hatékony a Helicobacter pylori baktérium ellen, amely a gyomorban telepszik meg. Használják ezen kívül bélfertőzés, a has és kismedence fertőzései, hurut, tályog, illetve szexuális úton terjedő betegségek kezelésében.
 • A nitrof…in antibiotikum amellett, hogy meggátolja a fehérje szintézisét, a károsítja a kórokozó genetikai állományát is. Hólyaghurut, alsó húgyúti fertőzések ellen alkalmazzák.

close