Herpesz gyógyszeres kezelése

A herpesz a világ egyik legelterjedtebb megbetegedése, a megjelenéséért felelős vírus az emberek nagy részénél már gyerekkortól kezdve jelen van, és az immunrendszer gyengülésekor vagy hormonális változás hatására jön elő.

A herpesz tünetei a szájon, a nemi szerven, vagy akár az ínyen és a torokban megjelenő herpeszes hólyagocskák, amelyek égő fájdalmat okoznak, viszketnek, illetve ki is fakadhatnak.

Recept nélküli készítmények

A herpesz kezelése a gyógyszertárakban vény nélkül kapható készítményekkel kezdődik, fontos, hogy már az első tünet megjelenésekor kezdjük meg a kezelést. Vannak olyan készítmények, amelyeket a hólyagocskák kifakadása után már nem lehet használni.

Krémek, gélek és kenőcsök

Fontos, hogy a herpesz kezelésekor különösen figyeljük a higiéniára: a készítményeket csak jól megmosott bőrfelületre, tiszta kézzel vigyük fel. A legnépszerűbb herpesz elleni hatóanyag az aciklovir vagy penciklovir, amellyel a kezelés négy napig tart. Hasznos lehet még az epervudin hatóanyagot tartalmazó krém is. Hasonlóan jó hatása van az alfa-interferonnak, amely vírusölő hatása mellett a sejtgyarapodást is gátolja. A tromantadin hatóanyagot tartalmazó krémek is hasznosak, azonban csak a hólyagok megnyílása előtt szabad őket alkalmazni.

Herpesz elleni tapaszok

A herpesz kezelésére a tapaszok is vonzó alternatívát nyújtanak, melyeket vízzel vagy víz nélkül kell ráhelyezni az érintett felületre, majd néhány óra elteltével eltávolítani. Hatásmechanizmusuk azon alapul, hogy a tapasz lezárja a herpeszes hólyagocskát, majd felszívja a nedvet.


close