HPV fertőzés

A HPV fertőzés elnevezés a HPV (humán papilloma vírus ) vírus okozta fertőzést jelenti. A HPV vírusok nagy affinitással rendelkeznek a bőr és a nyálkahártyák hámsejtjeihez, és a hám legfelső rétegében tudnak szaporodni.

A HPV fertőzés terjedési módjáról, lehetséges következményeiről és kezelési lehetőségeiről olvashat bővebben a következőkben.

A HPV fertőzés kórokozói, a HPV vírusok okozhatnak jó- és rosszindulatú betegséget is. A közönséges szemölcs, latinul verruca vulgaris a HPV 1,2,7,26,27 és 28 által kiváltott bőrbetegség, míg a nemi szervi jóindulatú szemöcsöket a HPV 41,42 okozza. A gége rosszindulatú, carcinomás elváltozásáért a HPV 30 és 40 felel. A szeméremtest, a méhnyak, a pénisz, a gége és a nyelőcső rosszindulatú daganatos megbetegedéséért a HPV 16,18,31,33,35 és 39 felel.

A HPV fertőzés terjedési lehetőségei

A humán papillomavírusok kontakt úton és szexuális kontaktussal terjednek. Az újszülött a szülőcsatornán történő áthaladás közben fertőződhet HPV-vel.

A HPV-fertőzések indukálta daganatokkal szembeni védelemben a sejtes immunitásnak van fontos szerepe.
Fontos külön kiemelnünk a méhnyakrákot, hiszen az onkogén HPV-vírus fertőzés következménye lehet.

A méhnyakrák a világ egyik legsúlyosabb népegészségügyi problémája. A második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Évente mintegy 500 000 új eset kerül felfedezésre.

Magyar adatok szerint 2004-ben 1250 új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak. A kezelés korszerű, de ennek ellenére évente körülbelül 450 haláleset történik a méhnyakrák következtében. A statisztikák szerint a betegség előfordulási gyakorisága és a betegség következtében fellépő halálozás jóval magasabb az európai átlagnál.

A HPV fertőzés átvitelének kockázatát az óvszer használata csökkenti, de teljes védelmet nem ad, mivel az óvszerrel nem fedett környező bőrfelszínről a vírus átkerülhet a partnerre. A korán elkezdett nemi élet, a dohányzás és az immunrendszer átmeneti gyengesége fokozza a méhnyakrák kialakulásának esélyét.

A HPV fertőzés kezelési lehetőségei

A HPV fertőzés a jelenleg alkalmazott terápiás lehetőségek birtokában teljesen meg nem gyógyítható. A kezelés célja a HPV okozta elváltozásoknak az eltüntetése. Többféle módszer alkalmas: helyi citosztatikumok, eszközös beavatkozások, például fagyasztás, koaguláció, lézerkezelés, sebészi kimetszés, immunstimuláció, helyileg vagy szisztémásan adott interferon, stb.

További ajánlott tartalom ebben a témában: HPV-fertőzés kezelése


close