Lyme-kór

A Lyme-kór kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés, amelyet 1975-ben írtak le először, amikor az amerikai Lyme városkában és környékén kutatni kezdték, mi lehet az oka, hogy szokatlanul sok gyereknél jelentkezik rheumatoid arthritis. Rájöttek, hogy a megbetegedett gyerekek olyan erdős területeken éltek, amelyet egy, mint később kiderült, a betegséget terjesztő kullancs típus is kedvel.

A Lyme-kórért a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal fertőzött kullancs felelős: a kórokozó már fertőzött állatok véréből kerül a kullancs szervezetébe, az embert pedig akkor veszélyezteti, ha a bőrbe került, fertőzött kullancsot egy-két napig nem fedezik fel.

Ha a baktérium bekerül az ember vérkeringésébe, a legelső tünet a vándorfoltnak is nevezett Lyme-folt, vagyis a csípés körül megjelenő, legalább 5 centisre megnövő, többnyire ovális alakú bőrpír: ennek megjelenése a diagnózis alapja.

Lyme-kór korai és kései tünetei

A korai szakaszban előfordulhat még fáradtságérzet, fejfájás, hidegrázás, láz, izom- és ízületi fájdalom, tarkómerevség. Kezelés nélkül idővel mindezek mellett további, súlyosabb tünetek: idegi fájdalom, ritkábban szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom és az egyik arcfél ideiglenes bénulása léphetnek fel. A Lyme-kór okozhat idegrendszeri elváltozásokat, és előfordulhat agyvelő- és agyhártyagyulladás is a következtében.

Lyme-kór korai kezelése

A későbbi szövődmények elkerülhetők, ha már a korai szakaszban kezelni kezdik a betegséget: az antibiotikumok többnyire hatásos terápiát jelentenek. Nagyon fontos azonban a kullancscsípés megelőzése.

Sajnos a nyári és késő nyári hónapok kedveznek a leginkább a Lyme-kórnak, és a tapasztalatok szerint a kórokozójával fertőzött egyedek igen nagy számban fordulnak elő legkedvesebb kirándulóhelyeinken, például a Budai-hegységben és a Balaton-felvidéken.

Erdei szabadtéri programok esetén ezért komolyan kell vennünk a javasolt óvintézkedéseket: a megfelelő ruhaviseletet és a kullancsriasztó szerek alkalmazását.


close