Streptococcus fertőzés

A Streptococcus fertőzés többféle betegséget jelenthet. A Sterptococcus-kórokozók szervezetbe jutási helye legtöbbször a felső légutak, ezért a tünetek jelentkezése is itt várható.

Az alábbiakban a Streptococcus fertőzés fajtáiról olvashat.

A Streptococcusok igen nagy és változatos csoportot jelölnek. Az orvosilag jelentős Streptococcusok kórokozó tulajdonságaik alapján 6 nagyobb csoportba sorolhatók:

  • Streptococcus pyogenes, régebbi nevén Streptococcus haemolyticus
  • Streptococcus agalactae
  • Enterococcusok
  • Streptococcus pneumoniae
  • oropharyngealis Streptococcusok
  • anaerob Streptococcusok

Az emberi pathológiában messze a Streptococcus pyogenes a legjelentősebb.

Streptococcus pyogenes

Az általa okozott betegségek sokfélék, a kórokozó behatolási helye legtöbbször a felső légutak, ezért a garatgyulladás és a mandulagyulladás áll az első helyen az akut Streptococcus pyogenes fertőzések között. Gyulladást okozhat a középfülben, az agyhártyákon, orbáncot és ízületi gyulladást is kialakíthat, stb. Nagy jelentősége van az akut megbetegedések késői komplikációjának, ezeket nevezzük poststreptococcalis betegségeknek, ilyen például a rheumás láz, az akut glomerulonephritis, az erythema nodosum.

Streptococcus agalactiae

Kiválóan adaptálódott az emberhez a kórokozó, egyesek a női nemi szerv normál baktérium-flórájának is tekintik. B-szerocsoprtú Streptococcus néven is ismert. Arról, hogy mégsem fiziológiás állapot a hordozás, a terhespatológiai vizsgálatok tanúskodnak. A terhesség előtt tünetmentes Streptococcus agalactiae hordozók között a teherbeesés után 10-szer gyakoribbak a szövődmények (újszülöttkori szepszis és agyhártyagyulladás).

Enterococcusok

A csoport leggyakrabban megbetegedést okozó tagjai az Enterococcus faecalis törzsek. Epeúti fertőzést, húgyúti fertőzést, lábszárfekély fertőzést, stb. okozhat. Az ételben elszaporodva ételmérgezést okoz.

Streptococcus pneumoniae

Okozhat tüdőgyulladást, arcüreg-gyulladást, középfül-gyulladást, agyhártyagyulladást.

Az oropharyngealis Streptococcusok

A szívbelhártyák fertőzésében van nagy szerepük, ez kialakulhat foghúzás, mandulagyulladás után. Nagy szerepük van a fogszuvasodás kialakításában is.

Anaerob Streptococcusok

Bűzös, üszkös, gennyesedéssel, szövetelhalással járó fertőzéseket okoznak.


close