Álomkór

Az egyik legsúlyosabb fertőző betegség, az álomkór évente több ezer ember halálát okozza. Mivel Afrikában honos, itthon szerencsére nem kell súlyos járványtól tartani.

Az álomkór egy valódi egysejtű parazita, a tripanoszóma által okozott fertőző betegség, mely agyvelő- és agyhártya-gyulladást okoz.

Ez a parazita a cecelégy csípésével kerül be az emberi szervezetbe. A cecelégy nemcsak hordozója a betegséget okozó mikrobának, de annak bonyolult átalakulási folyamataiban is szerepet játszik. Az álomkórnak két altípusa van, mindkettő igen veszélyes betegség, és főként Kelet- és Nyugat-Afrikában terjed. Évente akár 25 ezer új esetet is regisztrálhatnak, és naponta száz áldozata is lehet a betegségnek. A cecelégy csípését nem is lehet észrevenni, hiszen az nem okoz fájdalmat.

Álomkór tünetei

Rövid időn belül a csípés helyén kis fájdalmas duzzanat, bőrpír keletkezik. A betegség első fázisában a kórokozók a vérbe kerülnek, elárasztják a szervezetet, magas lázat, fejfájást, verejtékezést, és a nyirokcsomók megduzzadását okozzák.

A betegség második fázisában a paraziták megtámadják a központi idegrendszert, és ott gyulladást idéznek elő, aminek következtében kialakul az álomkórra jellemző tünetegyüttes, például érzészavarok, a személyiség megváltozása, közönyösség, hangulatingadozás, étvágytalanság és aluszékonyság. Ezzel párhuzamosan szívizomgyulladás, agyhártya- és agyvelőgyulladás is kialakulhat.

A gambiai típusnál jellemző a súlyos álmosság, kontrollálhatatlan alvási kényszer, melyről a betegség a nevét kapta. A nappali aluszékonyságot éjjel álmatlanság követi. Az alvásos időszak folyamatosan hosszabbodik, míg a beteg kómába nem esik.

Álomkór gyógyulása

Ha a betegeket már az első szakaszban kezelik, többségük meggyógyul. Ha a második szakaszban kezdik el a kezelést, a többség ekkor is meggyógyul, de 2 százalékukban a betegség kiújulhat. Kezeletlen esetben, vagy ha a kezelést nem kezdik időben, akkor maradandó agykárosodás alakulhat ki, és halálhoz is vezethet a betegség.

A betegség ellen létezik ugyan védőoltás, de ezt csak nagyon indokolt esetben ajánlják. Hazánkban szerencsére csak behurcolt esettől kell tartani, hiszen itt nem él meg a cecelégy. A betegség elleni védekezés fontos lépései a megfelelő ruházat viselése, a szúnyogháló alkalmazása, illetve a betegséget terjesztő cecelegyek irtása.


close