Immunterápia az allergia ellen

Az immunterápiát sokan az allergiakezelés csúcsának tartják, amely képes hosszú távon, akár évekre csökkenteni a tüneteket, ráadásul úgy, hogy közvetlenül a kiváltó okra hat.

Az immunterápia lényege, hogy az immunnrendszert folyamatosan egyre nagyobb dózisú allergénnek teszik ki, így a szervezet toleranciája az allergén irányába egyre nő, az allergiát kiváltó IgE-reakció pedig csökken. Idővel a tünetek akár teljesen meg is szűnhetnek. Az allergia elleni immunterápia hasonló elven működik, mint a védőoltások.

A kezelés ma már szájon át szedhető cseppek vagy tabletta formájában is elérhető, bizonyos allergiák esetében azonban kizárólag injekciós immunterápiára van lehetőség, ilyen például a darázs- vagy méhcsípés-allergia. Az ételallergia kezelés immunterápiával egyelőre még nem elérhető, így annak a kezelésére nem is javasolják. Az immunterápia nagy előnye, hogy nemcsak egy-egy szezonban hatásos, hanem hosszú távon is képes visszaállítani a szervezet megfelelő immunreakcióját az allergénre, így egy 3-5 éven át alkalmazott terápiának köszönhetően akár 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

Immunterápia hosszú távú hatásai

Az immunterápia hosszú távú hatásait vizsgáló kutatások azt is igazolták, hogy kizárólag ez a módszer képes az allergia valódi okára hatni, így nem csak a tüneteket szünteti meg, de segítségével megelőzhető a további allergiák kialakulása, és a súlyosabb szövődmények, így például az asztma is elkerülhetővé válik. Éppen ezért az immunterápia különösen javasolt a gyermekeknek, fiataloknak, akik még csak egy-két dologra allergiásak (az immunterápiát ötéves kortól lehet alkalmazni).

Kevesebb gyógyszer

A tüneteket enyhítő szerekből is jóval kevesebbet kell alkalmaznia a betegnek, és az immunterápiának köszönhetően az érintettek életminősége is jelentősen javul. Fontos azonban tudni, hogy az immunterápia a tüneti kezelésnél jóval költségesebb, a havi csepp- vagy injekcióadag nagyjából 10 ezer forintba kerül.

Emellett a hagyományos tüneti kezeléseknél jóval korábban, az allergén növény virágzását megelőző 2-4 hónappal kell megkezdeni.


close