Légiós betegség

A légiós betegséget az úgynevezett Legionella baktériumok okozzák, legsúlyosabb szövődménye a kétoldali tüdőgyulladás.

Kezeletlenül hagyva ez a baktériumfertőzés halálos lehet, de időben felismerve gyógyítható a Legionella baktériumok által okozott betegség.

Légkondícionáló, jakuzzi, zuhanyzás

Terjedését köszönheti légkondicionáló berendezéseknek, nem megfelelően kezelt vizű jakuzziknak, de rosszul hűtött vízben történő zuhanyzás is előidézheti. Ugyanis ez a baktérium csak inhalálással terjedhet.

Maga a kórokozó a vízben van jelen, ezért előfordulhat az is, hogy valaki meleg vizes zuhanyzás közben lélegzi be. Ha egy épületen belül több ilyen jellegű megbetegedés tapasztalható, azonnal ellenőrizni kell a ház vízrendszerét, mert akár egy rossz hűtőberendezés is sok gondot okozhat. Megelőzés szempontjából fontos még, hogy a légkondicionáló berendezések megfelelően legyenek tisztítva, mert a kórokozó ezeken belül is megtelepedhet, és elkezdhet terjedni. Teljesen egészséges immunrendszerű emberekre annyira nem veszélyes, viszont a csökkent védekezőképesség komoly hajlamosító tényező.

Légiós betegség felismerése és kezelése

Maga a baktérium kétféle megbetegedést okozhat: a gyakoribb és veszélyesebb kétoldali tüdőgyulladást és egy enyhébb lefolyású légzőszervi megbetegedést, az úgynevezett Pontiac-lázat. Utóbbi tüneteiben az influenzához hasonlít. Kísérő tünetként mindkét betegségnél felléphet láz, nehézlégzés, tudatzavar és hasmenés is.

Az orvosi diagnózis először kikérdezésen alapul, majd különböző fizikális vizsgálatokon. A betegség korai szakaszában (körülbelül egy hétig) a vizeletben is kimutatható a baktérium, ez után viszont már csak vérvizsgálat és légúti folyadék mintájából ismerhető fel, hogy ezzel a problémával állunk szemben.

A kezelés antibiotikumos kúrán alapszik, legtöbbször már kórházi bent tartózkodással súlyosbítva. Kifejlett kétoldali tüdőgyulladásnál a javulás hosszú időt vesz igénybe, körülbelül egy hónap alatt következik be.


close