Antibiotikum tévhitek

Az antibiotikumok nagyon hatékony gyógyszerek, melyek segítségével sikeresen küzdhetünk a bakteriális fertőzések ellen. Azonban használatukkal kapcsolatban sok tévhit, félreértés él. Nézzük a legelterjedtebbeket.

Az antibiotikumok elsősorban a bakteriális fertőzések ellen használják, ezért számos olyan gyakori megbetegedés van, melyekre nem érdemes antibiotikumot szedni, mert vírusok okozzák.

Ezek közé tartozik például a megfázás vagy a nátha. Az antibiotikum szedését mindenképpen csak orvosi javaslatra kezdjük el.

Bármennyire is sokat köszönhetünk az antibiotikumoknak, nem szabad nyakra-főre szedni őket. Elég elterjedt tévhit, hogy az antibiotikumok használata nem jár együtt semmilyen mellékhatással, ezért nyugodtan szedhetjük őket, amikor csak betegek vagyunk. Egyrészt az antibiotikumok a szervezetünkben egyébként is meglévő, jótékony hatású baktériumokat is kiirthatják, ennek a következménye hasfájás, hasmenés, gombás fertőzés lehet. Másrészt, az antibiotikumok túlzott használata lehetővé teszi, hogy a kórokozók alkalmazkodjanak, és így idővel a gyógyszerek egyre kevésbé hatnak majd egy adott baktériumtörzs ellen.

Antibiotikumok – szedjük végig!

Sokan úgy gondolják, hogy az antibiotikumok szedését rögtön be lehet fejezni, amikor elmúlnak a tüneteink. Azonban a tünetek csökkenése egyáltalán nem jelenti azt, hogy meggyógyultunk: a szervezetünkben még éppen elegendő kórokozó lehet ahhoz, hogy újra elszaporodjanak, mi pedig visszaessünk a betegségbe. A gyógyszer szedésének felfüggesztése emellett fokozhatja az antibiotikum-rezisztens kórokozók kialakulását is.

Ne kezeljük magunkat

Hasonló elvekre vezethető vissza az is, hogy az esetlegesen megmaradt antibiotikumot ne szedjük be, ha egy kicsit is betegnek érezzük magunkat. Előfordulhat ugyanis, hogy a tüneteink emlékeztetnek egy korábbi betegségünkre, de az azt okozó mikroba eltérő lehet, így feleslegesen terheljük a szervezetünket az antibiotikummal.


close