Candida, kandidázis

A kandidiázis vagy más néven „élesztő szindróma” egy tünetegyüttes, amelyet a szervezetben normál körülmények között jelenlévő élesztőgombák okoznak.

A Candida-fajok, azaz bizonyos típusú élesztő- illetve sarjadzógombák általában nem ártalmasak, egészséges emberben nem okoznak különösebb tüneteket.

Előfordulásuk a bélrendszerben, a tápcsatornában vagy a nemi szerveken egészséges embereknél is megszokott. A leggyakoribb Candida, a C. albicans az egészséges emberek 75 százalékában előfordul.

Candida albicans

A Candida albicans már csecsemőkorban is okozhat problémát, például szájpenész formájában. A kandidiázis akkor alakul ki, amikor a szervezetünk egyensúlya felborul, ilyenkor az egyébként ártalmatlan Candidák túlszaporodnak az említett szervek – száj, garat, bélrendszer, nemi szervek – nyálkahártyáján.

Kandidázis tünetei

Ha felbomlik az egészséges bél- és hüvelyflóra, a vérkeringésbe is bejuthatnak a mikroszkopikus méretű gombák. Ilyenkor nagyon sokféle tünet léphet fel, és a tünetek annyira hasonlítanak más betegségek tüneteire, hogy a kandidiázist csak szakember tudja megállapítani. A Candidák már említett legfontosabb képviselője a Candida albicans, de a C. krusei, a C. tropicalis, a C. kefyr és a C. glabrata is ismert sarjadzógomba. Ez utóbbi, a C. Glabrata a vaginális fertőzések 5 százalékáért felelős egy nemzetközi orvosi szaklap cikke szerint.

A Candidák enzimjei és fonalai – ha elszaporodtak a gombák – agresszíven „ostromolják” a bélnyálkahártyát, rontják az emésztést, nehezítik a felszívódást. A gomba „megeszi” az ember elől a tápanyagokat és a vitaminokat, viszont pusztítja a májunkat, és károsítja az idegrendszerünket. Mindezek után lép fel az „élesztő szindróma” vagy kandidiázis tünetegyüttese.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: A candida tünetei

Krónikus kimerültség és egyéb panaszok

A kandidiázis legjellemzőbb tünetei: tartósan fennálló (krónikus) kimerültség. A gyakori tünetek közé tartozik a fejfájás, ingerlékenység, emésztési zavarok, puffadás, szélgörcsök, hasmenés vagy székrekedés, allergiák és hangulatváltozások, depresszió, emlékezetzavar, rossz alvás, bőrviszketés.

Mindehhez ráadásul kapcsolódhat ízületi panasz, visszatérő hólyaghurut vagy hüvelyi fertőzés, elhízás és mindent eluraló éhségérzet, hajhullás, gyermekeknél pedig akár hiperaktivitás is. A szájüreg is megfertőződhet, ilyenkor – és nem csak a már említett csecsemőknél – szájpenész is kialakulhat.

Kandidázis diagnosztizálása és kezelése

A tüneteket más betegség is kiválthatja, így a kandidiázis diagnosztizálása hosszú ideig tart, hiszen ki kell zárni egy csomó más, hasonló tüneteket okozó egészségügyi problémát. Ha ez megtörtént, akkor lehet a Candida albicansra gyanakodni. A Candida kimutatása nyálkahártyából, testnedvekből, kaparékból, székletből, vérsavóból lehetséges.

A kezelés ennek megfelelően egyéni, és szintén időigényes folyamat, amelynek során nemcsak gombaölő gyógyszerekre van szükség, hanem gombamentes – de fehérjedús – diétára, tehát bizonyos fokú életmód-változtatásra, a bélflóra helyreállítására és más gyógyszerekre is.


close