Hüvelyi fertőzés

A hüvelyi fertőzés jellegzetes tünete lehet a hüvelyfolyás, ez sok esetben kellemetlen szagú, megváltozott színű, állagú lehet. A hüvelyi fertőzést számos kórokozó okozhatja.

A hüvelyi fertőzések fajtáiról, az azokra hajlamosító tényezőkről, tünetekről tájékozódhat az alábbiakban, s azt is megtudhatja, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre.

A hüvelyi fertőzéseket a kórokozó típusa szerint (is) csoportosíthatjuk: vírusok, gombás, protozoonok is okozhatnak fertőzést. A hüvelyi fertőzések közül leggyakrabban a trichomoniasissal, a gombás hüvelyfertőzéssel, a bakteriális vaginózissal találkozunk, de számos kórokozó okoz hüvelyi fertőzést, például a humán papilloma vírus, a herpeszvírus, a chlamydia, a gonorrhoea, a streptococcusok, stb.

Hüvelyi fertőzésre hajlamosító tényezők

A hüvelyi fertőzések kialakulására hajlamosíthat a promiszkuitás, a védekezés nélküli nemi élet; egyes gyógyszerek szedése, például antibiotikumok; egyes kórállapotok, például a cukorbetegség. De ide sorolható a túlzásba vitt higiénia is, például a hüvely gyakori öblítése, stb.

Az átvitel módja lehet testnedvek útján nemi aktus alatt (gonorrhoea), kialakulhat a fertőzés endogén módon, azaz a normál flóra megbomlása miatt (Candida), egyes tárgyak is közvetíthetik, például törölköző (HPV, Trichomonas), stb.

A hüvelyi fertőzések diagnosztikájában a klinikai képre és a mikrobiológiai vizsgálatokra támaszkodik az orvos.

A hüvelyi fertőzések tünetei

Hüvelyi fertőzés esetében sokszor előfordul, hogy a hüvelyfolyás színe fertőzésekben sárgás, zöldes, rózsaszínes, véres, barnás, állaga a fertőzéstől függően lehet sűrű, habos, darabos, túrós, stb. Társul még a hüvelyfolyás mellé sokszor hüvelytáji fájdalom, fájdalmas lehet az aktus, jelentkezhet viszketés, bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozás. Egyes fertőzések igen tünetszegények is lehetnek.

A hüvelyi fertőzések kezelési lehetőségei

Az alkalmazott kezelés a kórokozó típusától függ: alkalmazhatunk gombaellenes, antibakteriális, protozoon-ellenes, antivirális kezelést. A kezelés módja lehet lokális, amikor kenőcsöket, krémeket, kúpokat alkalmazunk, szisztémás kezelés során szájon át adott szerrel, például antibiotikummal, gombaellenes szerrel kezelik a beteget. A partner kezelésére is sokszor szükség lehet.


close