Probiotikum gyerekeknek

A probiotikum gyerekeknek több szempontból is fontos lehet: a legfontosabb a kevésbé érett immunrendszer megfelelő támogatása a fertőzésekkel szembeni hatékony védekezés kialakítása miatt.

A következőkben arról tájékozódhat, miért fontos a gyerekek számára a probiotikum, mikor ajánlott ilyen készítmények fogyasztása.

A kis és nagy gyermekek számára különösen fontos a probiotikumok használata, hiszen immunrendszerük még kevésbé érett, mint a felnőtteknek, gyakrabban kapnak el fertőzéseket, emiatt gyakrabban szorulnak antibiotikum kezelésre. A gyermekek a felnőttekhez viszonyítva is többször kerülnek új közösségekbe, ahol új mikroflórához kell kis szervezetüknek alkalmazkodni. Gondoljunk csak bele, hogy a bölcsőde, óvoda, iskola alsó és felső tagozata mikrobiológiailag is mennyi új hatást jelent a még éretlen immunrendszerüknek.

Mikor ajánlottak a probiotikumok?

Az emberi emésztőszerv-rendszer számos hasznos baktériumnak ad otthont. A probiotikumok fontosak az emésztőszervrendszer egészségének megőrzésében és az immunrendszer erősítésében. A jótékony baktériumok olyan anyagokat termelnek, melyek felelnek az emésztőszervrendszer egészségéért, és távol tartják a káros baktériumokat, gombákat. Előfordul, hogy ez a természetes egyensúly felborul, és a kóros baktériumok, gombák burjánzásnak indulnak. Ennek oka lehet például antibiotikum szedése, helytelen táplálkozási szokások, a stressz és számos emésztőszervi kórkép.

Már csecsemőkorban gyakran lehet szükség a csöpp szervezetnek probiotikumra. Ha a csecsemő antibiotikumot kap, ha széklete rendellenes, ha étvágytalan, ha gyakran puffad, és szélgörcsök gyötrik, akkor mindig érdemes probiotikumot adni.

A nagyobb gyermekek esetében a probiotikumok kifejezetten javasoltak influenza-szezon, náthás időszak esetén, ha a gyermek közösséget vált, ha étrendje diétás rostokban szegény és egyszerű szénhidrátokban gazdag, ha a gyermeket stresszhatások érik, ha emésztési panaszokról számol be, ha széklete rendellenes, ha étvágytalan, stb.

Amennyiben gyermekének probiotikumra van szüksége, speciálisan gyermekek számára kifejlesztett probiotikum-készítményt válasszon számára.


close