Antibiotikum mellékhatásai

Az antibiotikum mellékhatásai leginkább hosszabb kezelés esetén jelentkeznek. Az antibiotikum alkalmazása során az ún. „normál flóra” is károsodhat, ebből adódhatnak jellegzetes mellékhatások.

A továbbiakban az antibiotikum gyakori, illetve súlyosabb mellékhatásairól olvashat, ezen kívül többet megtudhat az antibiotikum okozta allergiáról és a rezisztencia kialakulásáról.

Az antibiotikum leggyakoribb mellékhatásai

Az antibiotikumok leggyakoribb mellékhatásai abból adódnak, hogy nemcsak a kórokozó baktériumokat pusztítják el, hanem az ún. „normál flórát” is károsítják. Gyakoriak a gyomor-bélrendszert érintő panaszok: étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás, gyomorfájdalom, hasmenés. Nőknél gombás hüvelyi fertőzés is előfordulhat.

Súlyosabb mellékhatások

Antibiotikumtól függően súlyosabb mellékhatásokkal is számolni kell, főként elhúzódó antibakteriális kezelés esetén vastagbélgyulladás alakulhat ki, ilyenkor a bélben a jótékony, normál flórát alkotó baktériumok pusztulását követően egy „toxin”-t (méreg) termelő baktérium a Clostridium difficile szaporodik el. A kórkép tünetei igen széles spektrumot ölelnek fel, enyhe, laza székürítéstől igen agresszív, véres hasmenésig terjedhet.

Egyes antibiotikumok vesetoxikusak, májkárosítóak lehetnek, mások a csontvelő normális működését gátolják, vagy gyermekeknél növekedési porc fejlődését, fogzománc károsodást idézhetnek elő. Ezen gyógyszerek alkalmazásakor fontos a gyógyszerszint folyamatos monitorozása (vérből), ezáltal a toxikus koncentráció kialakulása megelőzhető.

Súlyos mellékhatások jelentkezése esetén az alkalmazott antibiotikumot azonnal el kell hagyni!

Allergia kialakulása

Az antibiotikumok allergizálhatnak is, ezt a jelenséget nem szabad összekeverni a mellékhatással! Előfordulhat az is, hogy a betegben nem közvetlenül a gyógyszer hatóanyagával szemben alakul ki allergia, hanem a gyógyszerforma valamelyik ún. „segédanyagával” szemben. Gyógyszerallergia esetén enyhe bőrpír, viszketés, csalánkiütés megjelenésétől, azonnali életveszélyes túlérzékenységi reakcióig (anafilaxia) is számolni kell. A betegnek pontosan kell tudnia, hogy fennáll-e nála „gyógyszerérzékenység”!

Az antibiotikum hatékonysága

Nem közvetlenül mellékhatás, de említést érdemel, hogy antibiotikumok más gyógyszerrel történő együttszedése esetén azok hatékonyságát csökkenthetik vagy fokozhatják (gyógyszer-interakció). Végezetül fontos, hogy megfelelő adagolással és ideig kell szedni az antibiotikumokat, hiszen másként a kórokozó ellenálló lesz a gyógyszerrel szemben, így nem tapasztalható gyógyulás vagy a betegség súlyosabb formában jelentkezik újra. A felelőtlen antibiotikum szedés „mellékhatása” a rezisztencia terjedése, mely megnehezíti a kórokozók elleni küzdelmet.


close