Baktériumfertőzés

A baktériumfertőzés okozói, a baktériumok, mikrométeres nagyságrendű élőlények. A baktériumfertőzés és az általa kiváltott betegség súlyossága széles skálán mozoghat.

Az alábbiakban a baktériumfertőzések okozóiról, az okozott betegség diagnosztizálásáról és kezelési lehetőségeiről tájékozódhat.

A baktériumfertőzés okozói, a baktériumok alakjuk alapján lehetnek gömb alakú coccusok, pálca alakú bacillusok, dugóhúzó alakú fusiformis baktériumok, szőlőfürt-szerű staphylococcusok, stb. Lehetnek festődés szerint Gram pozitívan vagy Gram negatívan festődők.

Azon baktériumok, melyek nem igényelnek oxigént az életben maradáshoz, azok anaerob, amik csak oxigén jelenlétében képesek élni, aerob baktériumok. Léteznek fakultatív anaerob baktériumok oxigén jelenlétében és anélkül is képesek élni. Vannak olyan baktériumok, melyek pathogének, azaz betegséget okoznak, más baktériumok apathogének, azaz nem okoznak semmilyen kóros elváltozást.

A betegségek, melyeket baktériumfertőzések (bakteriális fertőzések) okoznak, nagyon sokfélék lehetnek mind a súlyosságot, mind a fertőzés helyét, jellegét tekintve.

Olyan ismert betegségek, mint a salmonellosis, a lepra, a tetanus, a pestis, a tuberculosis, a kolera, a szifilisz, a gonorrhoea baktérium által okozott fertőzések, de olyan hétköznapi és banális fertőzéseket is baktériumok okoznak, mint például a szőrtüszőgyulladás, a pattanás, középfülgyulladás, mandulagyulladás, stb.

A baktériumfertőzés diagnosztizálása

A betegségek diagnosztikájában olyan speciális mikrobiológiai vizsgálatok állnak rendelkezésre, melyek lehetővé teszik a gyors diagnózist, ezáltal a célzott kezelést. A fertőzött területről vett szövetminta, mely lehet sebváladék, torokváladék, vér, biopsziátum, fülváladék, hüvelyváladék, stb. eljut a mikrobiológiai laborba, ahol speciális táptalajokon tenyésztik, mikroszkóp alatt vizsgálják, megnézik a kitenyésző baktériumtelepek antibiotikum érzékenységét és rezisztenciáját. Ezáltal a vizsgálatot elrendelő orvos könnyen tud a kórokozó érzékenységének megfelelő antibiotikumot választani. A beteg vérében található specifikus antitestek vizsgálata is sok esetben szükséges a fertőző ágens beazonosítása céljából.

A baktériumfertőzés kezelése

Nincs azonban szükség minden esetben a fent említett vizsgálatokra, legtöbbször a klinikai kép alapján empirikusan választ az orvos antibiotikumot, és csak a sikertelen kezelés után történik mikrobiológiai vizsgálat.


close