Herpesz fertőzés

A herpesz fertőzés okozói, a herpeszvírusok közös vonása, hogy a fertőzés rendszerint gyermekkorban alakul ki. A herpesz fertőzés heveny tünetekkel, lázzal, kiterjedt hólyagképződéssel zajlik; ha magzati időszakban történik, akkor az anya méhlepényen átjutott ellenanyagai védelmet nyújtanak, és látensen zajlik a fertőzés.

Az alábbiakban a herpesz vírusokról olvashat részletesebben.

A herpesz fertőzés kiváltói, a herpesz vírusok egész életen át a szervezetben maradnak, ha a szervezet ellenük kialakult immunitása lecsökken, akkor kisebb, körülírt területen, enyhébb gyulladásos jelek mellett alakulnak ki a jellegzetes hólyagok.

A herpesz vírusok típusai

A herpeszvírusok családjában 8 különböző vírust különítünk el, legismertebbek a herpes simplex vírus I.és II., illetve a varicella-zoster vírus.

A herpes simplex vírus I. és II.

A bőrön és a nyálkahártyákon körülírtan jelentkező hólyagok jellemzik, az első fertőzéskor nagyon hevesek a gyulladásos tünetek, majd enyhébb lefolyású fellángolások követik. A herpes simplex vírus I. főleg a bőr és a szájnyálkahártya, a herpes simplex vírus II. főleg a nemi szervek és a végbélnyílás környékén okoz jellegzetes tüneteket. A szexuális szokások megváltozása miatt e két kórokozó az elhelyezkedés szempontjából napjainkban már keveredik.

A varicella-zoster vírus

A herpes zoster (övsömör) és a bárányhimlő kórokozója. Az első fertőzés a bárányhimlővel indul, ez a varicella, míg az övsömör, a herpes zoster a szervezetben később is megtalálható vírus reaktivációjakor keletkezik.

A bárányhimlő tünetei a fejfájás, a hőemelkedés, majd kialakulnak a bőrtünetek. Először kis folt, majd göbcse, ez beszűrődik, hólyaggá alakul. Helyén pörk képződik, majd ha leválik, rózsaszínű folt keletkezik. Nemcsak a bőrön, a nyálkahártyákon is jelentkezhetnek tünetek.

Az övsömör a bárányhimlőn átesett betegeken jelentkezik. Cseppfertőzés útján is létrejöhet újrafertőződés. A gerincvelő dúcaiba jut a korábban bárányhimlőt okozó vírus, ahol hosszú ideig, akár az élet egész tartamában lappangó formában jelen lehet. Bizonyos körülmények, például trauma, rosszindulatú betegség, az immunrendszer működését gyengítő kezelés hatására reaktiválódik, és körülírtan újra jellegzetes tüneteket okoz.

További, ajánlott tartalmunk: Herpesz gyógyszeres kezelése


close