Gombás fertőzés

A gombás fertőzések okozói, a gombák, olyan kórokozók, melyek együtt élnek velünk, de nem minden esetben képesek betegséget kialakítani. Ahhoz, hogy kórokozóként funkcionáljanak, szükség van arra, hogy az immunrendszer gyengüljön, a szervezet védelmi vonala sérüljön.

A gombás fertőzések hajlamosító tényezőiről, a diagnózis felállításának menetéről és a kezelési lehetőségekről az alábbiakban tájékozódhat.

A gombás fertőzések kórokozói, a gombák számos betegség kialakítására képesek, leggyakrabban a kültakaró fertőzéseivel találkozunk (bőr, szőr, köröm), és a nyálkahártyákat is hasonló gyakorisággal fertőzik (például a hüvely, a makk, a nyelv, a torok gombás fertőzései).

A gombás fertőzések hajlamosító tényezői

A gombás fertőzések kialakulására hajlamosító állapotok sokfélék lehetnek, ide tartozik a cukorbetegség, antibiotikumok szedése, daganatos betegségek, kemoterápiás kezelés, stb.

A kialakulás oka a szervezet saját védelmi vonalának gyengülése lehet, ez sokszor nem betegség, hanem egyes szerek, szokások következménye is lehet. Például a hüvely normál flórájának feladata az is, hogy ne engedjenek teret a betegséget okozó baktériumokat, gombákat, ezért ha a normál flóra sérül, az említett mikrobiális kórokozók könnyen elszaporodhatnak. Ez a gyengülés bekövetkezhet például antibiotikumok használata miatt, lúgos vegyhatású szappan használata következtében, illetve gyakori, túlzásba vitt tisztálkodás, hüvelyöblítés is okozhat ilyet.

A gombás fertőzések diagnózisa

A diagnosztika része a mikroszkópos vizsgálat és a tenyésztés speciális táptalajon. A kaparékból, váladékból mintát helyeznek a tárgylemezre, és mikroszkóp alatt vizsgálják a gombatelepeket speciális előkezelés után. A mintából táptalajon figyelik a kitenyésző telepek morfológiáját.

Sokszor nincs szükség speciális diagnosztikai eszközökre, mert a tünetek nagyon jellegzetesek lehetnek, például a viszketés, fehéres-sárgás túrós jellegű folyás hüvelygombában.

A gombás fertőzések kezelési lehetőségei

A gyakori gombás fertőzések kezelésének alapja az immunerősítés, illetve célzott gombaellenes kezelés. A kültakaró gombás fertőzéseiben legtöbbször elegendőek külsőleg használt szerek, de súlyos esetekben tablettás, kapszulás kezelés is szükséges lehet. A belső szervek gombás fertőzéseinél szájon át alkalmazott kezelés szükséges.

A nemi szervek fertőzéseinél kenőcsök, krémek, kúpok az elsőként választhatóak, súlyos vagy visszatérő esetben szájon át alkalmazható kezelés jön szóba, és a partner kezelése is szükséges lehet. Nagyon súlyos gombás fertőzésekben vénásan adott gombaellenes kezelést alkalmazhatnak.


Tünetek

close