HPV-fertőzés kezelése

A HPV fertőzés vagy teljes nevén humán papilloma vírus, nőknél könnyen okozhat méhnyakrákot. Nem egyetlen kórokozót, hanem vírusok egész családját jelenti.

A HPV-vírusnak rengeteg altípusa van, melyek között daganatkeltő képességük alapján vannak magas, közepes és alacsony kockázatú csoportok. A HPV-vírus első tünete a genitáliákon, kézfejen vagy végbélnyíláson létrejövő rózsaszín szemölcs, amely ellen számos módszerrel felvehetjük a harcot.

Ecsetelős megoldás

Gyógyszertárakban kaphatóak a szemölcsöt felépítő keratint oldó készítmények, amelyekkel le lehet ecsetelni a szemölcsöket. (Leggyakrabban szalicilsavat használnak erre a célra.) Ez a maró hatású oldat azonban az arcon és a nemi szerveken korlátozottan alkalmazható.

Nitrogénes fagyasztás

A szemölcsök nitrogénes fagyasztásával hatékonyan, gyorsan és szinte fájdalommentesen eltüntethetők a szemölcsök. A kezelést általában kétszer-háromszor meg kell ismételni, helyén hólyag képződik, amely viszont hamar gyógyul.

HPV műtéti kezelése

Műtéti úton kétféleképpen is eltávolíthatók a genitáliákon lévő szemölcsök. Egyrészt helyi érzéstelenítéssel is, akár lézerrel, akár egy speciális éles kanállal eltávolítható a szemölcs. A másik megoldás a méhszájplasztikai műtét, amely a méhszáj kúp alakú kimetszését jelenti.

A HPV nőkre veszélyes

A fertőzést férfiak is hordozhatják, de mivel a fertőzés megléte náluk csak kisebb kellemetlenségekkel jár, ezért általában a nőknek kell odafigyelniük az intő jelekre. Ezért érdemes évente járni szűrővizsgálatra a nőgyógyászhoz, hogy a lehető leghamarabb kiderüljön a szervezetben jelen lévő fertőzés, és megkezdődhessenek a további vizsgálatok.

További ajánlott tartalom ebben a témában: vírusfertőzések


close