Járványos agyhártyagyulladás

A járványos agyhártyagyulladás a magyarokat elsősorban utazáskor érintheti, ezért fontos a védekezés, illetve a megelőzés.

Agyhártyagyulladást számos kórokozó válthat ki, többek között vírusok és baktériumok is. A járványos változatokért ugyanakkor elsősorban bizonyos baktériumok felelősek, ezek közül – a legfrissebb statisztikák szerint – a Neisseria meningitidis baktérium bizonyos fajtái (szerocsoportjai) a legveszélyesebbek és legelterjedtebbek.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) az „utazók járványos agyhártyagyulladása (Meningococcus meningitis)” néven emlegeti ezt a fertőzést, amely „a levegőbe tüsszentett vagy köhögött, baktériumokat tartalmazó apró nyálcseppek belélegzésével terjed”. A magyarokat ugyanis elsősorban utazás közben veszélyeztetik a meningitis (agyhártyagyulladás) kórokozói.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint különböző baktériumok okozhatják az agyhártyagyulladást, de a járványos megbetegedésekért elsősorban a Neisseria meningitidis a leginkább felelős. Ennek tizenkét fajtája (szerocsoportja) van, amelyek közül hat (A, B, C, W, X és Y) válthat ki járványt.

Kezelés nélkül halálos!

A WHO szerint a meningitis (agyhártyagyulladás) bakteriális formája minden második esetben halálos, ha nem kezelik. A betegség ráadásul súlyos agykárosodást okozhat. Ennek fő oka az, hogy nem egyszerűen gyulladást kelt a kórokozó, hanem endotoxint, sejtkárosító, sejthalált okozó mérget termel, ami elpusztítja a szöveteket.

Járványos agyhártyagyulladás lefolyása, terjedése

A betegség nagyon gyors lefolyású, váratlanul és minden átmenet nélkül kezdődik. Előbb elesettség, izzadás, vérnyomáscsökkenés, hidegrázás, erős fejfájás, magas láz, fénykerülés jelentkezhet. Az agyhártyák gyulladását hányinger és hányás jelzi, de főleg a merev a tarkója. Annyira merev, hogy a beteg nem tudja a fejét előrehajtani. Aluszékonyság, eszméletvesztés, bőrvérzések (súlyosabb esetben) is bekövetkezhetnek.

A járványos agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel terjed, de elég szoros érintkezésre van szükség ehhez. Szűk közösségek, zárt csoportok nagy veszélynek vannak kitéve. Tüsszentés, köhögés, csókolózás útján terjedhet a fertőzés, de a zárt közösségekben közösen használt poharak, tányérok, evőeszközök is közvetíthetik a baktériumokat.

A fertőzést egyértelműen csak az agyvíz vizsgálata tisztázhatja, ezután mondhatják ki az orvosok, hogy járványos agyhártyagyulladásról van szó.


close