Szájüreg fertőzései

A szájüregben tapasztalható lepedékképződés, elszíneződés vagy hólyagképződés fertőző betegség jele lehet.

Az alábbiakban részletesen olvashat néhány olyan fertőző betegségről, amelyek a szájüreget érintik.

Szájfekély – Afták

Apró, piros szegélyű, fehér színű foltok alakulhatnak ki a száj nyálkahártyáján. Ezek az elszíneződések fájdalmat okoznak, és zavarják az étkezést, valamint a beszédet. Az afták keletkezése miatt a nyaki nyirokcsomók duzzadttá válhatnak, gyengeségérzet és láz egészítheti ki a panaszokat. Általában a szájüregben tapasztalható fájdalom egy-másfél hét után múlik el.

Az afták évente többször megjelenhetnek, vírusfertőzés, stressz következtében. A kezelése leginkább a fájdalom enyhítésére irányul. Alkalmazható ecsetelő, szájvíz, szájfertőtlenítő tabletta, illetve kenőcs is.

Herpesz szimplex

A herpesz vírus (HPV-1) fertőzése érintheti az ajkakat, melynek látványos tünete a száj körül kialakuló hólyagocskák. Súlyosabb esetben a száj nyálkahártyájának fekélyes elváltozásához vezethet, de érintheti a fogínyt a lágyszájpadot és a garat nyálkahártyáját is. A herpesz szimplex tünetei vírusellenes készítményekkel megszüntethetőek, de a vírust már nem lehet kiirtani a szervezetből.

Egyéntől függően éves szinten több alkalommal számítani lehet a panaszok kiújulására. Viszketés, égető fájdalom, vörös foltok, hólyagok, majd fekélyek tapasztalhatóak. A betegek többsége a nyaki nyirokcsomók érzékenységére, duzzanatára is panaszkodik. A betegséget bakteriális felülfertőződés súlyosbíthatja.

Candida albicans – Szájpenész

A Candida albicans egy sarjadzó gomba, amelynek túlszaporodása fehér árnyalatú felrakódást eredményezhet a száj nyálkahártyáján, a szájpadláson, a nyelv és az íny területén. Megjelenési formája miatt szájpenésznek is hívják. Az újszülöttek már a szülőcsatornában megfertőződhetnek. Megfelelő kezelés mellett 5-10 napon belül a betegség megszűnik.


close