Ótvar

Az ótvar gyakori fertőző bőrbetegség, amely bárkit érinthet. Mit kell tudnunk erről a betegségről, és hogyan fertőződhetünk meg?

Az impetigo, azaz ótvar, meglehetősen fertőző, gennyes bőrbetegség. Elsődleges fertőzésként a gyerekek arcbőrén jelenik meg, de kortól és nemtől bárkinek továbbadható.

Amellett, hogy fertőző jelenség, a vesékben szövődményt is okozhat.

Mi okozza az ótvart?

Leggyakrabban a Staphylococcus aureus, valamint a béta-hemolizáló Streptococcus pyogenes-fertőzés fordul elő. A bőrön élő mikroorganizmusok tartják távol a veszélyesebb kórokozókat. Azonban ha a bőr felülete megsérül, ezek a mikroorganizmusok bejutnak, majd gyulladást okoznak a szövetekben. Egészen apró sérülések is okozhatnak ótvart a bőrön, de gyakori sérülés a rovarcsípés vagy állatharapás.

Főként az arcon, az ajkak és orr környékén jelenik meg. Először gennyes hólyagok alakulnak ki az arcon, majd miután ezek kiszakadnak, erősen váladékozó hámhiány marad hátra, amely könnyen szétterjed az egész arcon. A sérülésen sárgás pörk alakul ki, amely szívósan hozzátapad a bőrhöz.

Mit tehetünk ótvar esetén?

Fontos, hogy ne vakarjuk a sebeket, mert így csak a betegség terjedését segítjük. Az ótvar kezelésében a kórokozók elpusztítása a legfontosabb. A fertőzött bőrfelületet napi többször meg kell mosni az erre megfelelő fertőtlenítővel. Fontos, hogy a fertőzött bőrön lévő pörköt eltávolítsuk. Használhatunk antibakteriális kenőcsöket is, súlyosabb esetben antibiotikumra is szükség lehet.

A fertőzés általában nyomtalanul gyógyul, azonban gyenge immunrendszer esetén előfordulhat kiújulás. Szövődményként maradandó hegesedés és vesekárosodás is kialakulhat.

Fontos, hogy ha beteg van a családban, mellőzzük a közös törölköző, borotva, ágynemű használatát.
Megfázásos betegség esetén az orrfolyás tovább ronthat a helyzeten, hiszen az orrváladékkal könnyebben elterjeszthetjük az ótvart. Ilyenkor érdemes gyakrabban arcot mosni.


close