Cytomegalovirus fertőzés

Szinte minden második ember átesik fiatalon a Cytomegalovirus, avagy a CMV-fertőzésen – igaz, a legtöbb ember tünetmentesen átvészeli a betegség támadását.

A herpesz vírusok családjába tartozó CMV cseppfertőzéssel, nyállal, vérrel, vizelettel, nemi váladékkal, sőt anyatejjel is terjed. Ez a vírusfertőzés az esetek legnagyobb részében tünetmentesen lezajlik, de ha nem így történik, akkor többnyire gyulladásos megbetegedést okoz az agyban, a tüdőben, a gyomorban vagy a belekben, és a magzatra is veszélyt jelent.

Ilyenkor a tünetek eltérő mértékben jelentkezhetnek, függően a beteg immunrendszerétől és korától. Mivel, ha egyszer felbukkan, a szervezetben élethosszig megmarad, nem csak elsődleges fertőzéskor jelentkezhetnek a tünetek.

CMV-fertőzés tipikus tünetei

A vírus mononukleózis-szerű tüneteket produkál, általános rossz közérzettel, a végtagok és az izmok fájdalmával, lázzal, máj vagy lépmegnagyobbodással és vérképelváltozással. A legnagyobb veszélyt azonban a terhes nőkre és azok magzatára jelenti, akár halvaszületést, vetélést is okozhat.

Az AIDS-betegeknél a CMV, mint vírusos szövődmény, igen gyakran kimutatható. Diagnosztizálni tenyésztéssel lehet, amit testnedvekből vagy kimetszett szövetmintákból könnyedén el tudnak végezni az orvosok.

Teherbe esés előtt Cytomegalovirus-szűrés

Sajnos a megelőzésre igazán nincs módszer, a teherbeesés előtt érdemes a vizsgálatot elvégeztetni, hogy kiderüljön, a leendő anya szervezetében jelen van-e a vírus. Ha nem, akkor fokozottan kell figyelni az egészségre és a higiéniára. A kutatók már dolgoznak hatékony oltóanyagon, de ez idáig még csak részsikereket értek el.

A betegséget alapvetően nem szükséges kezelni, kivéve, ha nagyon erős tünetek jelentkeznek, amik akár a beteg életét is veszélyeztetik, ekkor vírusellenes szerekkel igyekeznek csökkenteni a kockázatokat.


close