HIV-vírus

A HIV-vírus az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) kórokozója, nemi úton és vér útján terjedhet, illetve az anya is átadhatja a magzatnak méhen belül vagy a szülés során.

A HIV-vírusnak több családja van, az egyes és kettes családba tartozó vírusok azonos módon terjednek.

Hogyan terjed a HIV?

Nemi úton az AIDS terjedhet heteroszexuálisok és homoszexuális férfiak között, előbbi esetben a férfi gyakrabban fertőzhet meg nőt. A vér útján való terjedés történhet intravénás drogokat használók között közös tűhasználat esetén, de egy nem megfelelő módon lefertőtlenített tűvel létrehozott seb is okozhat HIV-fertőzést.

Mi történik HIV-fertőzés esetén?

A vírus szervezetbe jutása után azokat az immunsejteket betegíti meg, amelyek az úgynevezett CD4 molekulát hordozzák; a fertőzött immunsejtek elpusztulnak. Ennek következtében a páciens szervezete nem tudja legyőzni a legkisebb fertőzéseket sem, ahogy például védtelenné válik a rosszindulatú daganatos elváltozások ellen is.

A fertőzés szakaszai

A betegség első szakasza az úgynevezett heveny fertőzés, amely lázzal, ízületi fájdalmakkal, torokfájással, esetenként kiütéssel jár, és kezelés nélkül megszűnik. Ezután évekig tartó tünetmentes időszak kezdődik, amely után megjelennek az első tünetek: duzzadt nyirokcsomók, bőrgyógyászati elváltozások, szemölcsök, gombás hüvelyi fertőzés. Az utolsó szakasz az úgynevezett AIDS stádium, amikor az immunrendszer károsodása visszafordíthatatlan. A beteg halálát általában nem maga a HIV vírus, hanem a legyengült immunrendszer következményeképpen kialakult fertőzés vagy tumor okozza.

HIV kezelése

A betegség kezelésének első lépése a mihamarabbi felismerés, majd következik a vírusellenes gyógyszeres terápia.

A HIV vírus elleni gyógyszereknek sok kellemetlen mellékhatása lehet: okozhat gyomorpanaszokat, bőrproblémákat, fáradtságot, idegrendszeri gondokat, máj- és szívpanaszokat is.

További ajánlott tartalom: Vírusfertőzés


close