A candida tünetei

A legtöbb ember bélrendszerében a normál flóra résztvevőjeként megtalálható a Candida albicans. Amennyiben felborul az egyensúly, számos tünet és kísérőbetegség jelentkezik, a legyengült immunrendszerű betegeknél pedig akár végzetes kórfolyamot indíthat el.

Amíg az immunrendszer rendesen működik, a candida nem terjed el és így nem is okozhat panaszokat.

Ha azonban valamilyen ok folytán megbomlik az egyensúly, elszaporodik, olyan akut és krónikus tüneteket hoz létre, amelyek alig mutatnak bármiféle összefüggést a gombás megbetegedéssel.

Candida elszaporodásának okai

A candida elszaporodásáért – lásd kandidázis – számos ok tehető felelőssé, ilyen a széles spektrumú antibiotikumok alkalmazása, egyéb, az immunrendszert elnyomó kezelések, az emberi szervezetet érő negatív hatások. A bizonytalanság, stressz, étkezési szokásaink megváltozása, a rossz minőségű élelmiszerek, a különféle hozzáadott mesterséges adalékok mind-mind hozzájárulnak belső egyensúlyunk felbomlásához.

Candida által kiváltott tünetek

A candida képes előidézni szinte az összes lehetséges kórkép tüneteit. A betegek eleinte „csak” rosszul érzik magukat, és nem tudják, hogy miért. Gyakran még a szakembereket is becsapja, mivel első látásra egyszerű ételallergiának vagy bőrbetegségnek tűnik, ezért általában későn diagnosztizálják a betegséget.

Legtipikusabb tünetei közé sorolhatók a különféle kiütések és bőrproblémák, bőrgombák, szájnyálkahártya fertőzések, szájpenész, gombás nyelőcsőgyulladás, húgyúti fertőzések, „vérfertőzés” (a véráramban keringő gombasejtek akár szemészeti tüneteket is okozhatnak), a nőknél jelentkező folyás és hüvelygyulladás, bélgondok, hízás. Mivel a gomba gyorsan reagál az immunrendszer gyengeségére, hamar elszaporodik a szervezetben, telepeket hozva létre a test bármely pontján és így a legkülönfélébb betegségeket képes előidézni.

További leggyakoribb tünetei közé tartoznak a különféle szívpanaszok, a petevezeték gyulladása, ekcéma és bőrgyulladás, szorulás vagy krónikus hasmenés, különféle izom-és ízületi fájdalmak. Ezeken felül hajlamos megtámadni az idegrendszert és a hormontermelésért felelős mirigyeket, a vérkeringés és a nemi szervek különböző részeit is. Különösen a nők veszélyeztettek, de a férfiak is megfertőződnek, és könnyen átadják más nőknek is a betegséget.


close