Immunrendszer működése

Az immunrendszer működése a szervezet élettani egyensúlyát hivatott biztosítani. Az immunrendszer legfontosabb funkciója, hogy felismerje és eltávolítsa a testidegen anyagokat.

Az alábbi cikkben többet megtudhat a természetes és adaptív immunitásról, illetve az immunrendszer működéséről.

Az immunrendszer működése

Ha a baktériumok nagy mennyiségben jutnak a szervezetünkbe, lázasak leszünk, a környéki nyirokcsomóink megnagyobbodnak, ezután az adott betegségre jellemző tünetek alakulnak ki.

Az immunrendszer a szervezet védekező rendszerét, a nyirokszerveket, a nyirokérrendszer hálózatát, illetve a különböző feladatokat végző fehérvérsejteket foglalja magába. A nyirokszervek a következők: a csontvelő, csecsemőmirigy, a nyirokcsomók, a lép, a féregnyúlvány, illetve a mandulák. A nyirokrendszert alkotó sejtek a csontvelő őssejtjeiből származnak. Végleges működésük kialakulásáig többször osztódnak, differenciálódnak, illetve érnek.

Természetes (aspecifikus) immunitás

A természetes immunitás fogalmán az ún. veleszületett immunrendszert értjük. Ez különböző falósejtekből, ölősejtekből, illetve egy ún. komplementrendszerből áll. Az ölő sejtek feladata a test vírussal fertőzött sejtjeinek, illetve a daganatsejteknek elpusztítása. A falósejtek szerepe a szervezetben lévő különböző mikroorganizmusok felismerése, ezután bekebelezése. A komplementrendszer enzimfehérjéi először aktiválódnak, majd a szervezetbe kerülő mikroorganizmusok felszínén lyukak kialakulását okozzák. Így a baktériumok feloldódva semmisülnek meg.

Adaptív (specifikus) immunitás

Az adaptív immunitás fogalma az életünk során folyamatosan érő, fejlődő, ún. szerzett immunrendszerhez kapcsolódik. Ennek segítségével a szervezet felismeri a korábban ismeretlen baktériumokat is. Legfontosabb sejtes alkotórészei a T- és B-limfociták. Míg a T-limfociták felismerik és elpusztítják az antigéneket, idegen anyagokat, addig a B-limfociták felismerik, feldolgozzák a mikroorganizmusokat, és immunglobulint, azaz ellenanyagot termelnek ellenük. A limfociták később azonnal hatékony, az adott kórokozónak megfelelő, specifikus ellenanyagot tudnak termelni, hiszen mintegy „megjegyzik” az egyes baktériumokat.


close