Veleszületett immundefektus

Immunrendszerünk állandó harcban áll: a külvilágból érkező kórokozók ellen védi szervezetünket. Fontos szerepe azonban nem mindenkinél mutatkozik meg, hiszen vannak, akik születésüktől fogva károsodott immunrendszerrel élnek.

Az immunrendszer rendkívül összetett feladatot lát el, főként fehérvérsejtek hírvivő anyagok és fehérjék alkotják védelmi rendszerünket.

A külvilágból érkező vírusok, baktériumok és gombák bárkit megtámadhatnak, azonban azok, akiknek csökkent immunrendszere van, sokkal inkább veszélyben vannak. Mi is a veleszületett immundefektus?

Az immunrendszer betegsége

Az elégtelen immunműködés három fő oka az éretlenség, a másodlagos ártalom vagy a genetikai hiba. A genetikai probléma veleszületett betegség. Több ponton is károsodhat az immunrendszer, ezért a veleszületett immunhiánynak is többféle változata van.

A legsúlyosabb a súlyos kombinált immundefektus, azaz a SCID. Mivel a fertőzések szabad utat kapnak, így ez általában 2 éves korig halállal végződik. Rendkívül ritka betegségről van szó, melynek hátterében több genetikai gond is áll. Gyakran túl későn veszik észre, azonban ha idejében felfedezik, akkor csontvelő-átültetéssel kezelhető.

Szelektív IgA hiány

A leggyakoribb immundefektus a szelektív IgA hiány. Ilyenkor az egyik immunrendszert alkotó elem, az IgA nincs megfelelő mennyiségben jelen a szervezetünkben. Hiánya nem okoz különösebb gondot, azonban a beteg gyakran visszafertőződik, gyakran alakulnak ki allergiás vagy autoimmun betegségek nála. A beteget rendszeresen ellenőrizni kell, ugyanis megfelelő kontroll alatt a fertőzések megelőzhetőek.
Ha a beteg immunrendszeréből az IgG antitest hiányzik, akkor variábilis immundeficiencia vagy agammaglobulinaemia áll a háttérben. Habár az IgG pótolható, az odafigyelés itt is nagyon fontos, hiszen súlyos fertőzéseket is elkaphat a beteg.

Hogyan vehetjük észre az immundefektust?

Az immunbetegségek gyakori megbetegedéssel, visszatérő hasmenéssel, növekedési zavarral járnak. Ha gyakran kell orvoshoz járni tüdőgyulladással, melléküreg-gyulladással, tályoggal, könnyen lehet, hogy immunbetegség áll a háttérben.

Ha a betegnek gyakran kell felírni antibiotikumot a fertőzései miatt, illetve ha a családban előfordult ilyen betegség, szintén gyanakodnunk kell.


close