Immunerősítő antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Elsődleges kémiai jelentésén túl tágabb értelemben oxidáció alatt az energiatermelő anyagcsere-folyamatokat is érthetjük, amelyek a szervezet lebontó folyamatait foglalják magukba. A természetes antioxidánsok immunerősítő hatásúak.

Földi létünk egyik alapja az oxigén, így szervezetünknek is szüksége van erre az elemre. Az oxigén felhasználása során azonban szabadgyökök, azaz kihasználatlan kémiai kötéseket tartalmazó vegyületek keletkeznek.

Legfőbb veszélyük, hogy súlyos, sejtszintű változásokat okozhatnak, így növelve bizonyos betegségek (szív-érrendszeri és daganatos elváltozások) kialakulásának esélyét, fokozzák az öregedést, illetve gyengítik az immunrendszert.

Antioxidánsok az oxidatív folyamatok ellen

Az antioxidánsok ezeket a folyamatokat képesek hatástalanítani, méghozzá úgy, hogy leállítják a túlzott mértékű oxidatív folyamatokat, mielőtt még szervezetünkben súlyos változások állnának be. Antioxidáns lehet vitamin, ásványi anyag és egyéb más vegyület is, de találhatunk közöttük vegyértékváltásra hajlamos fémeket, valamint fémorganikus komplexeket is.

Természetes antioxidánsok

A természetes antioxidánsok hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez és a betegségeket is leküzdhetjük a segítségükkel. Ráadásul serkentik az olyan fehérvérsejtek termelődését, melyek a szervezet védekező mechanizmusát hivatottak erősíteni.

C-vitamin

Erős antioxidáns a C-vitamin, amely hatékonyan harcol a fertőzések ellen, fokozza a fehérvérsejtek és az ellenanyagok működését. Növeli a szervezet interferon szintjét, ami egy olyan antitest, ami befedi a sejt felületét, így védve meg azt egy vírusos vagy bakteriális támadástól.

E-vitamin

Az E-vitamin fokozza a természetes ölősejtek mennyiségét, melyek a baktériumok és a toxinok elpusztításáért felelősek. Továbbá stimulálja a béta-sejteket és antitesteket gyárt. Forrásai: diófélék, magvak, növényi olajok, teljes kiőrlésű gabonák, leveles zöldségek, gabonapelyhek.

Szintén az immunrendszert erősítő, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő antioxidánsok a karotinoidok, mint például a béta-karotin. Ezek fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, a stroke, a rák és a szívroham. Az élénk színű gyümölcsökben és zöldségekben – sárgarépa, kajszibarack, édesburgonya, tök, brokkoli, paradicsom, sárgadinnye, őszibarack, spenót, kelkáposzta, tök és mangó – találjuk meg.


close