Vírusfertőzések

A vírusfertőzések a fertőzés jellegétől és a kiváltó vírustólfüggően több csoportba sorolhatók: légúti, enterális, bőrgyógyászati és/vagy nemigyógyászati, húgyúti vírusfertőzés.

A vírusok felépítéséről, a vírusfertőzés terjedési lehetőségeiről az alábbiakban olvashat.

A vírusok örökítőanyaguk szempontjából lehetnek RNS vagy DNS vírusok. A szerkezetük szempontjából is számos konfigurációjuk létezik. A vírusok nanométeres nagyságrendűek, élőlénynek nem tekintjük őket, kikristályosíthatóak, de szaporodni képesek, melyhez a gazdaszervezetet használják fel.

Vírusfertőzések terjedése

Terjedhetnek direkten sejtről sejtre, vér útján, idegek mentén, nyirok útján. A vírusürítésnek is többféle módja van, a bőr sérülésiben, elváltozásaiban jelen lehetnek, például a herpeszvírus, a humán papilloma vírus, cseppfertőzéssel terjed például az influenzavírus, fertőzött nyál révén terjed az Epstein-Barr vírus.

Vizelettel terjednek például a hantavírusok, nemi szervek váladékaival terjedhet a HIV-vírus, egyes hepatitis vírusok. Az anyatejjel is átvihetőek egyes fertőzések, például a HIV, fertőzött vérrel átvihető a hepatitis B, C, a HIV, stb.

Terhesség alatti vírusfertőzés veszélyei

Vannak olyan vírusok, amik átjutnak a méhlepényen, ezáltal veleszületett vírusfertőzéseket hoznak létre. A kifejezetten sejtkárosító vírusok gyakran olyan súlyos károsodásokat okozhatnak a magzatban, melyek következményes abortuszhoz vezethetnek, például herpesz simplex vírus.

Paradox módon a kevésbé sejtkárosító hatású vírusok még veszélyesebbek, mert a magzati sejtek differenciálódását megzavarva súlyos fejlődési rendellenességekhez vezetnek, ilyen például a rubeola, a citomegalovírus.

A vírusfertőzések lehetnek akutak, amikor viszonylag rövid ideig van jelen a vírus a szervezetben. Lehetnek látens fertőzések, ilyenkor az akut fázist követően infektív vírus nem mutatható ki. A krónikus fertőzésekben az akut fázis lezajlása után is folyamatosan kimutatható a vírus. A lassú vírusfertőzésekben a vírus igen hosszú látens periódus után kezd el szaporodni.


close