Agyhártyagyulladás

Agyhártyagyulladás a világon bárhol előfordulhat. Ám vannak különösen veszélyes területek, ahol tömeges megbetegedések lépnek fel.

A veszélyes helyek közé tartozik a Száhel-övezet (a Szahara és az Egyenlítő közötti terület Afrikában), érintett Nepál és Szaúd-Arábia.

A WHO szerint 26 ország a legsúlyosabban fertőzött a világon, ezek a Szaharától délre fekvő Szenegáltól Etiópiáig – nyugatról keletre – húzódó sáv államai. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs141/en/

Védőoltás agyhártyagyulladás ellen

A baktérium nem minden típusa ellen van védőoltás. A két leginkább érintett kontinensen, azaz Afrikában és Ázsiában legsűrűbben előforduló törzsek (A, C, Y, W-135) ellen egy oltás 5 évre nyújt védelmet.

A WHO szerint az elmúlt években komoly erőfeszítések történtek a kórokozók visszaszorítására, így jelentősen csökkent az A szerocsoport által okozott fertőzések száma Afrikában. A 2014-es járványügyi évben (ez az év közepén kezdődő 12 hónapot jelent), a fertőzések száma rekord alacsonyra, 12 ezer alá süllyedt, a halálos áldozatok száma pedig 1146 volt.
Ha valakinek a szervezetéből eltávolították a lépet, vagy immunrendszere gyenge, annak rendkívüli jelentőségű, hogy oltást kapjon – írják a hazai járványügyi szakértők.

Agyhártyagyulladás: hazai adatok

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerint a 2013-14. epidemiológiai évben (július 1-től a következő naptári év június 30-ig) 36 úgynevezett „invazív meningococcus” megbetegedés fordult elő; ez kevesebb az elmúlt öt év átlagánál (59 fő). Tizennégy beteg volt csecsemő (az esetek 38,9 százaléka), öt beteg 1-5 év közötti volt, kilencen pedig (minden negyedik érintettről van szó) a 15-24 évesek korcsoportjába tartozott. Vagyis a betegség döntően fiatalokat, fiatal felnőtteket vagy gyerekeket érintett. A 2013-14-as vizsgált időszakban három halálos kimenetelű megbetegedést regisztráltak.

Az összes invazív meningococcus megbetegedés 55,6 százalékát B, 30,6 százalékát C, 8,2 százalékát Y szerocsoportú N. meningitidis okozta Magyarországon. Ez tehát a világtendenciákkal egybeeső statisztika – hiszen Afrikában is ez a legveszélyesebb agyhártyagyulladást okozó kórokozó. A 2013-14-es regisztrált három halálesetet B szerocsoportú N.meningitidis okozta. Mindhárom elhunyt beteg csecsemő volt.

De mit jelent ebben az esetben az invazív szó? A kórokozó sok emberben (főleg a garat tájékán) előfordul, de ez nem jelent invazív – azaz behatoló – fertőzést és betegséget. A tünetmentességből invazív fertőzés kialakulásához a nyálkahártya sérülése vezethet, esetleg túlzásba vitt fizikai megterhelés, immungyengeség és néhány más tényező. Ám mindenképpen egynél több faktor játszhat szerepet a baktériumok „elözönlő támadásában”.

További, ajánlott tartalmunk: Járványos agyhártyagyulladás


close