Immunrendszer betegségei

Az immunrendszer betegségei a szervezet immunvédekező rendszerének hiányos működését jelentik. Az immunrendszer betegségei (immundefektus) lehetnek átmeneti, primer (veleszületett), szekunder (szerzett) elégtelenségek.

Többet megtudhat a továbbiakban az átmeneti, a veleszületett, a másodlagos immunbetegségekről, illetve az immunrendszer túlműködéséről.

Az átmeneti immunhiányos állapot

Átmeneti immundeficiencia jellemzi a gyermekeket 10-12 éves korig, kb. ekkor fejeződik be az immunrendszer érése. Az átmeneti immunhiányos állapot újszülöttkorban a legkifejezettebb, mértéke az életkor előrehaladtával, az immunrendszer érésével párhuzamosan csökken. Ezzel magyarázható, hogy különösen kisgyermekkorban, közösségbe kerülést követően az ép immunrendszerű gyermekek is „folyamatosan” betegek, ismerkednek a kórokozókkal és szereznek ellenük védettséget.

Veleszületett immunbetegség

Veleszületett immundefektus hátterében valamilyen „genetikai hiba” áll, a betegség születésétől kezdve jelen van. Számos típusa ismert, legsúlyosabb változataiban visszatérő, gyakran igen agresszív formában jelentkező, akár halálos kimenetelű fertőzések jelentkeznek. Egyes kórformákban az immunhiányhoz bőr, idegrendszeri tünetek, hematológiai eltérések, fokozott daganatképződési hajlam is társul.

Másodlagos immunhiány

Másodlagos immunhiánnyal találkozunk limfómákban (nyirokmirigy rák), citosztatikus (kemoterápia) illetve immunszupresszív (immunrendszert gyengítő) kezelések, környezeti ártalmak, súlyos, leromláshoz vezető krónikus betegségek, alultápláltság, vitaminhiány kapcsán vagy műtétek utáni lábadozás időszakában, lépkivételt követően. Az egyik legismertebb fertőző kórkép, az AIDS (szerzett immundeficienciával járó szindróma) betegség is ebbe a csoportba tartozik.

Az immunrendszer túlműködése

Az immunrendszer egyes kórképekben „túlműködhet”, mely szintén kóros állapotokhoz vezet. Ebbe a csoportba tartoznak az allergiás megbetegedések, mikor az immunrendszer túlzottan érzékeny bizonyos környezeti stimulusokkal szemben, azokra erőteljesen reagál. Előfordulhat, hogy a védekező rendszerünk saját testünk alkotóit ismeri fel „idegenként” és támadást indít ellenük, ebben az esetben beszélünk autoimmun kórképekről.


close