Probiotikum készítmények

A probiotikum készítmények alkalmazása számos állapot, betegség, panasz esetén indokolt és hasznos.

Az alábbiakban a probiotikum készítményekről, alkalmazási lehetőségeikről és a vásárlás során fontos szempontokról olvashat.

Az immunrendszer erősítése céljából, antibiotikum szedése esetén, bizonyos táplálkozási zavarokban, stresszes életmód, hasmenés, székrekedés, egyéb emésztőszervi panaszok esetén indokolt és javasolt probiotikum-készítményt alkalmazni. Számos probiotikus készítmény van forgalomban hazánkban, de nem minden készítmény azonos összetételű mennyiségileg és minőségileg.

Probiotikum készítmények: kapszula, szuszpenzió, granulátum

A probiotikum-készítmények különböznek egymástól a pontos minőségi összetételben, a tartalmazott baktériumfajok számában, a tartalmazott baktériumok mennyisége is eltérő lehet. Különböző megjelenési formában alkalmazhatóak, kapszulás forma, szuszpenziós forma, granulátum is elérhető. Külön speciális készítmények léteznek gyermekek számára.

Fontos odafigyelnie arra, hogy lehetőleg olyan probiotikum-készítményt vásároljon, mely megfelelő mennyiségben tartalmazza a jótékony komponenseket. Az élelmiszerboltok polcain kapható probiotikus készítmények, például joghurtok, tejitalok, egyéb probiotikus élelmiszerek sokkal kevesebb számban tartalmazzák a jótékony baktériumokat, mint a speciális, gyógyszertárban kapható készítmények.

Probiotikumok kiegészítése prebiotikumokkal

A probiotikumok fogyasztását egészítse ki prebiotikumokkal. A prebiotikumok nem emészthető anyagok, melyek a gyomor-bélrendszer felső szakaszában emésztetlenül haladnak tovább. A vastagbélbe jutva serkentik a normál mikroflóra jótékony baktériumainak szaporodását. Kémiai összetételüket tekintve oligoszacharidok. Fő forrásaik a gabonafélék, a hagymafélék, az articsóka, stb.

A probiotikumok vény nélkül is megvásárolhatóak a patikákban, egyes drogériákban, ha úgy érzi, hogy szüksége van probiotikum szedésére vagy kezelőorvosa tanácsolja, akkor bátran kérje a gyógyszerész segítségét.


close