Probiotikum szedése

Probiotikum szedése az immunrendszer erősítése céljából, hasmenés, székrekedés, egyéb emésztőszervi panaszok, antibiotikum szedése esetén, bizonyos táplálkozási zavarokban, stresszes életmód esetén mindig javasolt.

Mikor ajánlott probiotikum szedése? Erről olvashat a következőkben.

A probiotikumok hatékony segítséget nyújtanak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához, megtartásához, az immunrendszer megfelelő működéséhez.

A probiotikumok fontos szerephez jutnak immunrendszerünk működésében is. A bél mikroflórájának kialakítása és ennek megtartása megalapozza a jó közérzetet és az egészséget. A normál flóra kialakításában a tejsavbaktériumok vesznek részt, melyek meggátolják a gombák és a betegséget okozó baktériumok szaporodását.

Az élettani mikroflóra megléte normál bélműködésünk alapja is egyben, így ha az károsodik, akkor különböző panaszok léphetnek fel – például haspuffadás, (hasi) diszkomfort-érzés, székrekedés vagy éppen ellenkezőleg hasmenés jelentkezhet.

Mire érdemes odafigyelni?

Amennyiben az említett problémák miatt Ön szükségét érzi vagy orvosa javasolja a probiotikum szedését, akkor érdemes arra odafigyelni, hogy elegendő mennyiségben vigye be szervezetébe a jótékony baktériumokat. Erre a célra speciális készítmények állnak rendelkezésre, melyeket minden gyógyszertárban megvásárolhat. A tejitalok, joghurtok és egyéb probiotikus élelmiszerek jelentősen kisebb mennyiségben tartalmaznak probiotikumokat, mint a gyógyszertári forgalomban lévő készítmények.

Néhány jó tanács probiotikum szedésével kapcsolatban

  • Amennyiben antibiotikumot szed, már az antibiotikum-kúra kezdetétől használjon probiotikum-készítményt!
  • Haspuffadás, hasmenés, irritábilis bél szindróma, székrekedés esetén probiotikum alkalmazása segíthet a tünetek rendezésében.
  • Ha gyengébb az immunrendszere, gyakran megfertőződik, erősíteni szeretné szervezetét az influenza-szezon közeledésével, környezetében sokan náthásak, akkor is érdemes probiotikummal erősíteni az immunrendszerét.

close