Rubeola

A rózsahimlőnek is nevetett betegség egyike azon gyermekbetegségeknek, amit bár meg lehet előzni, teljesen megszüntetni azonban máig nem sikerült.

Ez a vírusfertőzés többnyire enyhe tünetekkel, mérsékelt lázzal és végtagfájdalommal, alkalmanként nyirokcsomó-duzzadással jár. 1973 óta számít jelentéskötelezett betegségnek.
Amióta bevezették a védőoltást, a rubeolás megbetegedések száma jelentősen lecsökkent, de időnként, főként az elmaradottabb, rossz egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban még képes járványszerűen felütni a fejét.

Terhesen rendkívül veszélyes

Noha a gyerekeknél valóban egyszerű lefolyású, néhány hét alatt teljesen eltűnő betegségről van szó, azonban ha terhes nő fertőződik meg rubeolával az komoly rendellenességet okozhat a magzatnál. A védőoltás éppen ezért kötelező 13 éves kor előtt, a vakcinát 1966 óta alkalmazzák sikeresen, a megbetegedések száma mára drasztikusan visszaesett.

Rubeola fertőzés

A fertőzés meglehetősen szezonális, leginkább tavasszal jelentkezik és az esetek 90 százalékában 15 éves kor alatt. Aki a betegségen átesett, egész életére védettséget szerez a rubeolával szemben. A rózsahimlőt a Rubella vírus okozza és cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, de fertőzött tárgyak érintésével is a szervezetbe juthat. Sikeres fertőzés után a vírus a nyak nyirokcsomóiban, illetve a légutak nyálkahártyáján szaporodik, az immunrendszer válaszreakciójára pedig kiütések megjelenésével reagál, amik nagyjából egy hétig vannak jelen.

Rubeola szövődményei

Ezen kiütések megjelenése előtt 5 nappal a beteg már fertőz, de sok esetben még az általános közérzetet sem zavarja meg. Szövődményei igen ritkák, felnőtt betegek esetében ízületi gyulladások fordulhatnak elő.

Nagyobb probléma, hogy a vírus képes átjutni a méhlepényen és megfertőzni a várandós nők magzatát. Ha ez megtörténik, akkor komoly következményekkel számolhatunk. Előfordulhat spontán abortusz és koraszülés, de gyakoriak a szívfejlődési zavarok, a veleszületett szürke hályog és a nagyothallás is.


close