Asztma és légúti fertőzések

Az asztma egy olyan állapot, mely sípoló légzéssel, fulladással, mellkasi fájdalommal jár, lényege a légutak reverzibilis, azaz visszafordítható szűkülete. Az asztma lehet allergiás és nem allergiás asztma, a trigger faktorok közé tartoznak a légúti fertőzések.

Az alábbiakban az asztma és a légúti fertőzések kapcsolatáról olvashat, illetve megtudhatja, hogy légúti fertőzések esetében mi a teendő, hogy az asztmás roham ne következzen be.

Az asztma kialakulásának pathomechanizmusa

Az asztma során a légutak szűkebbé válnak, mely több okra vezethető vissza. Egyrészt a hörgő simaizomzatának összehúzódása, másrészt a nyákmennyiség növekszik, mely sűrűs és tapadós, és tovább szűkíti a hörgőket. A kilégzés válik akadályozottá, mely légszomjat, fulladást, mellkasi fájdalmat indukál.

Az asztma provokáló tényezői

Az asztmás roham provokálói lehetnek a légúti fertőzések, ilyenkor a gyulladásra a hörgők fokozott érzékenységgel reagálnak a fertőzésre. Ez kisgyermekkorban igen gyakran előfordul, akár felső légúti fertőzésben, akár alsó légúti fertőzésben. Provokáló tényezők lehetnek még allergének, a hideg, a fizikai megerőltetés.

Miről ismerhető fel az asztma?

A kezdődő asztmás rohamot az alábbi tünetekről ismerheti fel:

Jellemző lehet a köhögés és a köhécselés, a légszomj, jelentkezhet mellkasi szorítás, sípolás, búgás, szintén jellemző lehet hajnali felébredés és a nyugtalan alvás. Az orvosi kivizsgálás során a kórtörténet és légzésfunkciós vizsgálatok, allergológiai kivizsgálás visz közelebb a diagnózishoz, de egyéb légzőszervi betegségek kizárása miatt kiegészítő vizsgálatokra is szükség van.

Mire figyeljen, ha asztmára hajlamos?

Ha asztmás rohamra hajlamos valaki, akkor fontos, hogy a fertőzéseket időben felismerjék és kezeljék. Az asztmás betegek életük során (illetve gyermekek kapcsán a szülők) kitapasztalják azt, hogy milyen triggerek váltják ki az asztmás rohamot, ezeket, ha lehet, kerülni kell, vagy fel kell készülni a rohamkiváltó hatásra.

Az asztma kezelésére használt hörgőtágítót, esetleg szteroidos készítményeket mindig tartsa magánál, és az orvos utasításai szerint kezdje el használni. Ne hagyja abba a kezelést az orvos által javasolt időtartam előtt, és az orvos által előírt előírt dózisban alkalmazza. Ha a légszomj jelentős, és nem segítenek a gyors hatású hörgőtágítók, hívjon mentőt.


close