Diftéria/torokgyík

A diftéria vagy torokgyík egy komoly bakteriális fertőzés, amely általában az orr és a torok nyálkahártyáját érinti. A diftéria jellemzően torokfájást, lázat, nyirokcsomó-duzzanatot, gyengeséget okoz. A legjellemzőbb tünet egy szürke, vastag álhártya szerű anyag a torkon, amely képes elzárni a légcsövet, és így megnehezíti a levegővételt.

A diftéria tüneteiről, szövődményeiről, kezeléséről és megelőzéséről olvashat a következőkben.

Az antibiotikumok megjelenése előtt a diftéria gyakori megbetegedés volt a fiatal gyermekek körében. Napjainkban a betegség már nemcsak kezelhető, hanem védőoltással megelőzhető.

A diftéria elleni védőoltást általában együtt alkalmazzák a tetanusz és a szamárköhögés elleni védőoltásokkal. Magyarországon a kombinált védőoltás kötelező, a gyermek 2, 3, 4 és 18 hónapos korában, valamint hatéves korában kerül sor a védőoltás beadására.

A diftéria tünetei

  • torokfájás és rekedtség
  • fájdalmas nyelés
  • nyirokcsomó-duzzanat a nyakon
  • vastag, szürke álhártya a torkon és a mandulákon
  • nehézlégzés vagy gyors légzés
  • orrváladék
  • láz és hidegrázás
  • rossz közérzet

A tünetek rendszerint a fertőzést követő 2-5 napon belül jelentkeznek. Egyes embereknél a diftériát okozó baktériumok csak enyhe mértékben okoznak megbetegedést. Így azonban anélkül terjesztik a betegséget, hogy magukat betegnek éreznék.

A diftéria szövődményei

A kezeletlen diftéria légzési problémákhoz, szívkárosodáshoz és idegi károsodáshoz vezethet, és esetenként halállal végződhet. Kezeléssel a szövődmények kiküszöbölhetők, de a felgyógyulás gyakran lassú folyamat.

A diftéria kezelése

A diftéria súlyos betegség, mely azonnali és agresszív gyógyszeres kezelést igényel. Ez lehet antitoxinos és antibiotikumos kezelés.

A diftériás gyerekek és felnőttek gyakran szorulnak kórházi kezelésre. A diftéria könnyen terjed azok között, akik nem kaptak védőoltást, így a kórházban elkülönítik a diftériás beteget.

A kezelés ellenére olykor a diftéria halálos kimenetelű is lehet – a megbetegedések 10 százaléka végződik halállal.


close