Probiotikum

A probiotikumok a bélflóra egészséges működésében töltenek be kulcsszerepet.

Hogyan fejtik ki hatásukat a probiotikumok? Mikor ajánlatos ilyen jellegű készítményeket szedni? Mire érdemes figyelni a készítmények vásárlásakor? Erről olvashat az alábbiakban.

A probiotikumok fontos szerepet töltenek be a bélflóra egészségében, az immunrendszer működésében. A probiotikumok az emésztőszervi és az egyéb fertőzések megelőzésében és gyors leküzdésében rendkívül hasznos segítséget nyújtanak. Annak köszönhetően, hogy ezek a jótékony baktériumok a vastagbélben élnek, megteremtik a vastagbél normál flóráját, ezáltal a kártékony baktériumok, gombák elszaporodását meggátolják.

A bélflóra hasznos baktériumai segítenek az immunrendszer sejtjeinek abban, hogy fel tudják ismerni az idegen anyagokat, így hatékonyan részt vesznek abban, hogy az immunrendszer képes legyen felismerni a betolakodó kórokozókat. Így fokozzák a szervezet védekezőképességét a mikrobiológiai kórokozókkal szemben.

A normál bélműködésnek is alapja az élettani mikroflóra jelenléte, ennek károsodása esetén hasi diszkomfort-érzés, haspuffadás, hasmenés, székrekedés alakulhat ki.

Mikor javasolt probiotikumot fogyasztani?

  • Ha legyengült az immunrendszere, fogékonnyá vált a fertőzésekkel szemben.
  • Ha emésztési panaszai vannak, például haspuffadás, hasmenés, felhasi panaszok, székrekedés gyötri.
  • Ha antibiotikumot szed, akkor az antibiotikumok károsíthatják a bélben élő hasznos baktériumokat is, ezáltal a normál őrző-védő rendszer sérül, így teret nyernek a káros mikroorganizmusok, és hasi panaszokat okoznak. Ha már az antibiotikum-kúra elejétől elkezd probiotikumot szedni, ez a probléma megelőzhető.
  • Ha közeledik az influenzaszezon vagy a náthás időszak, és szeretne erősíteni szervezetét a kórokozók elleni harcra készülve.

Gyermekek számára speciális probiotikum készítmények is elérhetőek. Apró szervezetük fogékonyabb a fertőzésekre, így az immunrendszerük erősítése fokozottabban indokolt. Ha gyermeke közösségbe jár, vagy közösséget látogató családtag van a környezetében, szintén javasolt probiotikum-kúra, ugyanis számos kórokozó hatásának van kitéve szervezete. Ha étvágytalan a gyermek, emésztési panaszai vannak, antibiotikum-kezelésben részesül, hasmenéssel, székrekedéssel küzd, csakúgy, mint felnőttek esetében, javasolt probiotikumot szedni a bélflóra egyensúlyának megteremtése céljából.

Mire figyeljen oda probiotikum vásárlásakor?

Vásárlásnál olyan probiotikus készítményeket részesítsen előnyben, melyek megfelelő mennyiségű hasznos baktériumot tartalmaznak. A gyógyszertári forgalomban lévő speciális készítményekbnn nagyobb számban találhatók meg jótékony baktériumok, mint az élelmiszerboltok polcain lévő probiotikus készítményekben, például joghurtokban, tejitalokban vagy probiotikus élelmiszerekben.


close