Epstein-Barr-vírusfertőzés

A mononukleózisért felelős Epstein-Barr-vírusfertőzés valóban rászolgált széleskörben használt lírai nevére. A csókbetegségről ugyanis kutatások bizonyították, hogy az egyetlen tényező, amely növeli terjedésének kockázatát, az éppen a csókolózás. Sok embernél nem okoz tüneteket, míg mások életét súlyosan megkeseríti.

A herpeszvírusok közé tartozó Epstein-Barr vírus (EBV) rendkívül elterjedt, szinte valamennyi felnőtt a hordozója. A vírusfertőzés tünetei leginkább a megfázásra hasonlítanak.

Elsősorban a fiatalok között azonban időnként sokkal erőteljesebb tüneteket produkál, az orvosok ezt a véráramban nagy számban megjelenő egymagvú (mononukeáris) fehérvérsejtek után mononukleózis infekciózának, magyarul mirigyláznak nevezik. (Nagyon ritkán az EBV rákos betegségek, így a Burkitt-féle limfóma, továbbá az orr és a torok bizonyos tumorainak a kialakulásában is részt vesz.)

A mononukleózis tünetei

Az EBV a legkülönfélébb tünetekkel jelentkezhet. Általában ötéves korig nem okoz tünetet. A pubertázstól kezdve már megjelenhetnek a tünetek, de nem szükségszerűen. A lappangási idő általában 30-50 nap.

A mononukleózis betegség azonban négy jellegzetes tünetet produkál: erős levertség, láz, torokfájás és a nyirokcsomók megduzzadása. De a négy tünet nem minden betegben jelenik meg. A fertőzés egy-két napig, de akár több hétig is eltartó rossz általános közérzettel kezdődik, amit a már említett tünetek követnek. A láz az estéhez közeledve akár 40 fok közelébe is felkúszhat. A torok kisebesedhet és a garat hátsó falát gennyszerű váladék boríthatja. A nyirokcsomók közül elsősorban a nyakon lévők duzzadhatnak meg, bár a duzzanat másutt is kialakulhat.
Mononukleózis az esetek felében a lép megnagyobbodásával jár. Ez önmagában nem okoz panaszt, de külső behatásra könnyen léprepedés történhet, ami súlyos belső vérzést okozhat. Ritka szövődmény lehet a görcsroham, az idegrendszeri hatás, a viselkedési zavar és az agyvelő- vagy agyhártyagyulladás. Ha a fertőzést le is győzi a szervezet, a levertség és fizikai gyengeség még hónapokig fennmaradhat.

A mononukleózis kezelése

A betegség leküzdéséhez elsősorban nyugalomra van szükség a tünetek enyhüléséig, megszűnéséig. A léprepedés komoly veszélyt jelent, így a nehéz tárgyak emelése és a küzdősport a diagnózist követő másfél-két hónapban szigorúan tilos.

A láz és a fájdalom csillapítására paracetamol vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmasak. A vírusellenes készítményeknek a jelenlegi ismeretek szerint kevés hatásuk van a mononukleózisra, ezért a használatuk sem indokolt.


close