Védőoltás felnőtteknek

Gyermekeinket rendszeresen, a kötelező időben visszük védőoltásra, közben pedig nem is gondolunk bele, hogy magunkat is megóvhatnánk bizonyos fertőzésektől. Léteznek olyan vakcinák, amelyek felnőtteknek (is) adhatóak.

Az alábbiakban a felnőtteknek adható, bizonyos körülmények között javallott védőoltásokról, az általuk elkerülhető betegségekről olvashat bővebben.

Influenza

Mind az A és B típusú influenza ellen létezik védőoltás. Ezeket főként a veszélyeztetett csoportoknak javasolják, ők a 60-65 év felüliek, a krónikus betegségben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek. Az oltást egészséges embereknek is javasolják annak ellenére, hogy az influenza az oltás ellenére is elkapható, de gyorsabban gyógyul, enyhébb lefolyású, és ritkábban okoz szövődményeket.

Pneumococcus

Az influenzavírust követő szövődményeket a legtöbb esetben a Pneumococcus okozza. Főként azoknak javasolják, akiknek az influenza elleni oltást is. Mindazoknál, akinél súlyos megbetegedést okozhat a Pneumococcus, illetve gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél és időseknél is hasznos lehet a vakcina. Ismétlés általában nem szükséges.

Hepatitis

A HAV és/vagy a HBV vírusok ellen véd (a vakcina típusától függően), főként azokat oltják, akik a veszélyeztetett csoportokba tartoznak: akik munkájuk miatt májbetegséget kaphatnak el, a májbetegek, a homszexuálisok, az intravénás kábítószerrel élők és a fejlődő országokba utazók vagy ott élők.

Kullancs-encephalitis

Nem csupán a gyermekeket, de a felnőtteket is érdemes beoltani a kullancs-encephalitis ellen. Az oltás 99 százalékban biztonságot ad.

Diphteria-tetanus-pertussis

Amennyiben a gyermekkorban kapott oltások adta védettség nem tartós, lehetőség van az ismétlésre felnőttkorban. A szamárköhögés is támadhat felnőttkorban a régen kapott oltás ellenére is, ez is adható újra.

Meningococcus

Főként fiatalokat veszélyeztet, ezért ha nemzetközi táborba megy gyermekünk, esetleg Afrikába utazik 30 éves korig érdemes beadatni.

HPV

A méhnyakrák ellen védhet ez a felnőtt korban is adható oltás, de a rendszeres (éves) nőgyógyászati szűrést nem helyettesíti.

Utazásokkal kapcsolatos oltások

Mielőtt külföldre, különösen ismeretlen, trópusi helyre utaznánk, mindenképpen kérjük a szükséges védőoltásokat háziorvosunktól. Ilyenek lehetnek többek között: sárgaláz, hepatitisz A és B, hastífusz, veszettség, kolera.


close