Calicivírus-fertőzés

Nagyon ragályos a hányást, hasmenést és lázat okozó Calicivírus-fertőzés, amely bármikor és bárhol támadhat.

Sokféle fertőzés okozhat hányással járó hasmenéses tüneteket, a rotavírus, az enteralis adenovírusok, továbbá az astro- és coronavírusok mellett a calicivírus is rendkívül ellenálló kórokozó.

Genetikailag igen sokféle, így a betegségen átesett személyek bármikor újrafertőződhetnek a vírus további változataival, ráadásul nemcsak ellenanyag nincs ellene, de még a szervezet sem képes hosszú távon védettséget kialakítani vele szemben. Ahhoz, hogy ágynak döntse az embert, már igen kevés vírus is elegendő, ráadásul igen ellenálló, így akár több napig is életképes, normál klórtartalmú vízben félórát is kibír.

Gyomor-bélhurut

A calicivírus fertőzőképességének köszönhetően a gyomor-bélhurutok harmadáért felelős, a járványok több mint háromnegyedét robbantják ki. A vírus nem csak közvetlen módon fertőz, hanem akár a hányadékból elpárolgó levegőben is ott lehet. Nem csak a beteg tudja átadni a ragályt, hanem a szennyezet élelmiszer és víz közvetítésével robbanásszerű járványok alakulhatnak ki. Igen alattomos vírusról van szó, a tünetek megjelenése előtt már fertőző a széklet, míg a gyógyulást követően több napig is ürülhet a szervezetből. A kórokozóval szemben kialakuló immunitás nagyon rövid ideg tart.

Calicivírus-fertőzés lefolyása

Lappangási ideje rövid, 24-36 órával a fertőzés után már komoly tüneteket, hányást, hasmenést, hasi fájdalmakat és lázat okoz. Járulékos tünete a fejfájás, illetve az izomfájdalmak. Míg gyerekkorban a hányás jellemző, addig idősebb korban a hasmenés a legfőbb tünet.

A vírus okozta megbetegedés rövid lefolyású, 1-3 nap alatt véget ér. Általában szövődmények nélkül gyógyul, de a rendkívüli mértékű só- és folyadékveszteség a gyerekeket, az időseket és a betegeket komoly veszélybe sodorhatja.

A kezelés csak a tünetek enyhítésére korlátozódik. Fontos a szervezet folyadék- és elektrolitpótlása, valamint a vitaminbevitel növelése is. Mivel a vírus nagyon gyorsan és gyakran mutálódik, nincs ellen oltóanyag, ezért a megelőzésre kell törekedni, a klasszikus higiénés rendszabályok fokozott betartásával.


close