Visszatérő húgyúti fertőzések okai

A visszatérő húgyúti fertőzések hátterében állhat valamilyen húgyúti betegség, gyógyszerszedés, katéter állandó használata, helytelen terápia és számos egyéb tényező.

Az alábbiakban részletesen olvashat a visszatérő húgyúti fertőzések okairól, például a húgyúti kövességről vagy a neurogén hólyagműködésről.

Nők esetében nagyobb a húgyúti fertőzés kockázata

A húgyúti fertőzések előfordulása nagyobb számban érinti a női nemet. Ennek elsősorban anatómiai okai vannak, ugyanis a nők húgycsöve rövidebb, mint a férfiaké. A méretbeli különbség következménye, hogy a különböző kórokozóknak kisebb távot kell megtenniük ahhoz, hogy a húgyhólyagba jussanak. Másrészt anatómiai okok is közrejátszanak, ugyanis a végbél közelsége miatt is fogékonyabbak a fertőzésre.

A nők húgyúti fertőzésre való hajlamát a menopauza idején bekövetkező hormonális változások is növelik. Az ösztrogén mértékének csökkenése a hüvely és a húgycső hámrétegének elvékonyodását okozza, melynek hatására az említett szervek sérülékenyebbé válnak.

Visszatérő húgyúti fertőzések és egyéb betegségek

Minden húgyúti elzáródással járó betegség növeli a visszatérő húgyúti fertőzések előfordulásának kockázatát. A húgyúti kövesség például problémát okozhat a vesében, a vesevezetékben, a húgyhólyagban és a húgycsőben is.

Neurogén hólyagműködés esetén szintén gyakrabban tapasztalható húgyúti fertőzés. Ez a rendellenesség általában valamilyen súlyos betegség szövődményeként alakul ki, például cukorbetegség vagy sclerosis multiplex hatására. Ilyenkor vagy csökken a hólyag összehúzódási képessége, vagy fokozottabbá válik. Az előbbi esetében folyamatos vizeletszivárgás tapasztalható, az utóbbi fennállásakor viszont visszafelé áramolhat a vizelet a vesék irányába. Mindkét formája növeli a hólyagfertőzés kockázatát.

Kockázati tényezőnek tekinthető, ha a betegnek olyan gyógyszereket kell szednie, amelyek gyengítik az immunrendszerét. Ilyenkor a szervezet kiszolgáltatottabb mindenféle fertőzésekkel szemben. A visszatérő húgyúti fertőzés az állandó katéterhasználat következménye is lehet.

Helytelen gyógyszeres kezelés

A húgyúti fertőzések gyakori ismétlődésének hátterében sokszor az antibiotikumok nem megfelelő alkalmazása áll. Előfordul, hogy a beteg hamarabb abbahagyja a gyógyszerszedést, mint ahogy azt az orvos javasolja, illetve az is problémát okozhat, hogy a páciens öngyógyításba kezd az egyéb okból felírt, megmaradt gyógyszerek alkalmazásával.

A húgyúti fertőzések többnyire bakteriális eredetűek, de megeshet, hogy a bakteriális felülfertőződést gombás fertőzés előzi meg. Ilyenkor a beteg hiába szedi az orvos utasításainak megfelelően az antibiotikumot, nem fog meggyógyulni. A megfelelő diagnózis felállításához, valamint a helyes terápia kialakításához további urológiai, esetleg nőgyógyászati vizsgálatok szükségesek.


close